De mi az a Mozivandál?


A Mozivandál filmkritikákat ír és kritikus filmekkel, reklámokkal, valamint előzetesekkel foglalkozik. (Akció/Thriller/Vígjáték/Horror/Dráma/ZS+) Korra, nemre való tekintet nélkül!

Friss kommentek

Mozivandál a Facebookon

Feedek

Oscar bácsi meg nem gyütt

2013.01.30. 07:46 AnthonyStark

A mai listánkban összeszedtük azokat a színészeket, rendezőket, akiknek nem gyütt Oscar bácsi, és nem azért, mert fullba nyomták volna a kretént....
Hanem mert a szakma éppen más filmeket, színészeket, rendezőket díjazott,  vagy éppen nem volt túl jó a reputációjuk a film fővárosában.

oscar-fail.jpg

Az Oscar gála általában megosztja a filmrajongókat. Akiknek az egyszerű ember adná az Oscar díjakat, azok általában nem kapják meg. 
Akadnak viszont olyanok is, akik ha egy szaftosat finganak Hollywood-ban, már kapják is a jelölést a legjobb hangeffektek kategóriában... 
Nem tisztünk megkérdőjelezni egy-egy Oscar díj odaítélésének jogosságát, csupán összegyűjtöttük azokat, a szerintünk kivételes színészeket/rendezőket, akik megérdemelték volna, vagy megérdemelnék a munkásságuk miatt az Oscart.

 

 

10. Ralph Fiennes (2 jelölés, 0 Oscar):

Az Angol Beteg 1996-ban került a mozikba, 1997-ben az Oscar gálán a legjobb színész díját Geoffrey Rush kapta, a Ragyogj című filmben nyújtott alakításáért. 
Szerintünk itt Ralph Fiennes-nek kellett volna nyerni, mert eksztraordöneri alakítást nyújtott Az angol betegben .

 

 

9. Tom Cruise (3 jelölés, 0 Oscar:

Manapság nem okos dolog leírni, kimondani, hogy szeretem Tom Cruise munkásságát. Tény, hogy nem értek egyet a nézeteivel, és azzal, hogy a gyereke első bélsarát színaranyba öntette...de ettől még korszakos színésznek tartom, aki ugyancsak nem kapott Oscar díjat. 
Talán leginkább a Jerry Maguire, és a Született Július 4.-én című filmekben mutatott alakításáért érdemelte volna meg a szobrocskát. 
Ha a Jerry Maguire egy évvel előbb kerül a mozikba, akkor úgy gondolom, hogy Nicholas Cage-nek most nem lenne Oscar díja, Tom Cruise-nak viszont igen. 
1997-ben esélye sem volt Ralph Fiennes, Geoffrey Rush, és Woody Harrelson mellett.

 

 

8. Liam Neeson (1 jelölés, 0 Oscar):

A Schindler Listájáért esélye volt megnyerni az Oscar-t, de szerencsétlenségére abban az évben került a mozikba a Philadelphia, amiért Tom Hanks első Oscar díját nyerte. 
Mi reméljük, hogy még lesz olyan szerep, amiben megmutathatja, hogy ott a helye Hollywood halhatatlanjai között.

 

 

7. Scarface (nulla jelölés):

Kakukktojás. De talán az egyik legmeghatározóbb gengszter film, Al Pacino pazar alakításával, mely akárcsak Sergio Leone filmjeinél, még jelölést sem kapott az Oscarra....

 

 

6. Ridley Scott (3 jelölés, 0 Oscar):

Alien kvadrológia, Szárnyas Fejvadász, Gladiator, Amerikai Gengszter. 
Ezek a filmek egyike után sem kapott Oscar díjat, sőt, az Amerikai Gengszter évében, még csak nem is jelölték a legjobb rendező kategóriában, de a Michael Clayton című filmet igen...

 

 

5. Stanley Kubrick (13 jelölés, 1 Oscar):

Tény, hogy nem habkönnyű filmeket készített Kubrick, de a 2001 Űrodüsszeia, (jelölést kapott legalább...)  vagy a Spartacus (nagyjából minden kategóriában jelölték, csak a legjobb rendezésért nem...) túlmutattak az akkori trendeken, és olyan dolgokat mutattak be, amik a mai napig meghatározóak Hollywood-ban. 
Az egyetlen Oscar, amit kapott, az a legjobb vizuális effekt kategóriából van, a 2001 Űrodüsszeiáért...

 

 

4. Alfred Hitchcock (5 jelölés, 0 Oscar):

Jelölték őt a Legjobb rendezés díjára, az alábbi filmekért: Psycho, Hátsó ablak, Elbűvölve, Mentőcsónak, A Manderley-ház asszonya. Ezekből pontosan 0, azaz nulla Oscar díjat kapott meg...Most bezzeg tuti, hogy Oscart nyernek az életéből forgatott filmmel...

 

 

3. Sergio Leone (0 jelölés, 0 Oscar)

A jó, a rossz, és a csúf nemhogy nem nyert Oscar díjat, de még csak nem is jelölték, de ugyanígy járt a Volt egyszer egy vadnyugat, vagy a Pár dollárral többért. Ami még szomorúbb, Sergio Leone egy Oscar jelölést sem tudhatott magáénak...Talán a legméltatlanabbul kezelt rendező volt.

 

 

2. Peter O'Toole (8 jelölés, 0 Oscar):

Arábiai Lawrence, Becket, Az oroszlán télen. Ezek közül egyikért sem kapta meg a legjobb színésznek járó szobrot. Ez a nevetséges kategória, mert van az úgy, hogy az ember 2 jelölésből, nem nyer Oscar díjat, dehogy valaki 8 jelölésből sem? Szégyen.

 

 

1.

Nincs első helyezett, csupán egy végtelenségig folytatható lista, azon filmekből, rendezőkből, és színészekből, akik soha nem voltak elég jók az Akadémiának, hogy Oscarral jutalmazzák munkájukat, munkásságukat, a főbb kategóriákban (legjobb film, rendező, színész).

Filmek:

Star Wars, Remény rabjai, Psycho, Philadelphia, Citizen Kane, Ryan közlegény megmentése, Heat, The Shining, Mechanikus narancs.

Színészek:

Richard Burton, Charlie Chaplin, Kirk Douglas, Greta Garbo, Marylin Monroe, Peter Sellers, Donald Sutherland, Orson Welles.

Rendezők:

Robert Altman, Akira Kurosawa, Spike Lee, Sidney Lumet, Christopher Nolan, George Lucas, Federico Fellini, David Fincher, Brian DePalma, Terry Gilliam.

 

Ezzel az összeállítással érzékeltetni akartuk, hogy azért, mert valaki, vagy valamelyik film nem kap Oscar díjat, még lehet időtálló, és felejthetetlen. És olykor semmivel sem rosszabbak (sőt!) azoknál, akik, vagy amik, kaptak.
Na ez nem azt jelenti, hogy 30 év múlva majd valaki meg azon kesereg, hogy Rob Schneider miért nem kapta meg a legjobb színésznek járó elismerést a Kegyenc Fegyenc című filmért ...
Mert sajnos manapság egyre kevesebb olyan film készül, melyekre az elkövetkezendő generációk úgy fognak emlékezni, mint ahogyan mi emlékszünk ezekre.

A lista nem teljes, és nem kőbevésett igazság, csupán a mi véleményünk. (ne, ne akarjatok meggyőzni, hogy hülyék vagyunk, nem fog menni)
Ti kiket hiányoltok/cserélnétek ki a listákról?

24 komment

Címkék: oscar díj al pacino ridley scott liam neeson tom crusie oscar jelölés hollíwood

A bejegyzés trackback címe:

https://mozivandal.blog.hu/api/trackback/id/tr15051829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

joska61 2013.01.30. 09:20:01

Most kérünk olyan listát is, ahol a méltatlan Oscar nyertesek szerepelnek. Az megosztóbb lesz :-)

AnthonyStark 2013.01.30. 10:18:24

@joska61: igen, már készítem :-) úgyis rég szidták az édesanyámat. :-)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.01.30. 10:58:00

Remek lista, és egyetértek. Scarface az egyik legfájóbb az egészben :S

9Kitti2 2013.01.30. 11:36:02

Szerintem is korrekt a lista, bár én szívem szerint Johnny Deppnek is adnék már egy szobrocskát. Kivételes tehetség, ez vitathatatlan, számtalan kasszasikerben bizonyította is ezt. Olyan mozgáskultúrája van, hogy már az megér egy misét, hanghordozása miatt pedig érdemes eredetiben nézni a filmjeit. :)

Antisasi 2013.01.30. 12:45:41

Jaja, Johnny fiú tényleg érdemelne, mert ő tud különböző karaktereket hozni. Monroe tényleg akkora színésznő volt, hogy szégyen, hogy kimaradt a listából?

Fiasco 2013.01.30. 12:48:08

Peter O'Toole 2003-ban életműdíj Oscart kapott

andusss 2013.01.30. 13:14:12

@Jin_Ke (mozivandal.blog.hu): DiCaprio-t nem jelölték idén Oscarra.
Az egyik legjobb színész jelenleg, de szerintem sose kap majd Oscart.

Jin_Ke (Fotelkommandó) · http://fotelkommando.blog.hu 2013.01.30. 13:33:17

@andusss: Na ez égés, az Christoph Waltz volt, akit jelöltek :D

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.01.30. 14:24:26

Pitt, Depp, DiCaprio, Nolan... amíg ők nem kapnak, addig engem nem érdekel túlzottan az egész.

amúgy az is vicc, hogy 1990-ben nem Tom Cruise kapta a díjat, hanem DD Lewis. A született júl. 4.-énért simán neki kellett volna kapnia.

De Stallonét is idevenném, akit az első Rockyért jelöltek, de Peter Finch kapta, aki ugye abban az évben meghalt.. de szánalom alakítást nyújtott a Hálózatban szerintem. Még DeNiro is jobban megérdemelte volna akkor, mint Finch...

AnthonyStark 2013.01.30. 14:41:37

@REMY: Egyetértek mindhárommal.
Daniel Day Lewist nagyon jó színésznek tartom, de közel sem két-három Oscar díjasnak. De ez az én véleményem.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.30. 15:01:18

A Scarface (bár nagyon szeretem) a legtúlértékeltebb, legtúl-hypoltabb gengszterfilm amit valaha készítettek...

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.01.30. 19:27:11

@doggfather: még jó, hogy én nem ezen a véleményen vagyok :D Keresztapát oda-vissza veri. Aki meg ismeri a GTA Vice Cityt és szereti, az tudja miről beszélek :D

mojoking77 2013.01.30. 21:12:04

Philadelphia-2 Oscar, Saving Private Ryan-5 Oscar, Star Wars-6 Oscar. Es ez csak az elso rapillantas volt. Egesz pontosan mirol is akartal irni?

AnthonyStark 2013.01.30. 21:19:39

@mojoking77:
Mert akkora oltári zseni vagy... Az értő olvasás nem volt az erősséged, ha jól sejtem...Mit is írtam?
AMIK NEM KAPTÁK MEG A LEGJOBB FILMNEK JÁRÓ DÍJAKAT...
Igen, a fentiek kaptak Oscart, de tudomásom szerint egyik sem a legjobb film kategóriában!
Kérlek, ha tévednék, akkor szórd rám isteni tudásod, ne hagyj hülyén meghalni...

mojoking77 2013.01.30. 21:25:29

Eloszzor is nyugi. Azt hiszem normalis stilusban kerdeztem, remelem elvarhatok hasonlo valaszt. Masodsorban, egy evben egy Oscart lehet csak nyerni a legjobb film kategoriaban. Hadd ne menjunk bele (nem is akarok utananezni) ki nyert az adott evekben a fenti kategoriakban. Ha ott is a fent emlitettek nyertek volna akkor az lenne a baj, mint a Gyuruk ura eseten volt, hogy anyira az ert nem jo, hogy MINDEN dijat ok vigyenek el.

AnthonyStark 2013.01.30. 21:33:56

@mojoking77:
Természetesen a higgadt, és nyugodt hangnemet szeretem a legjobban, csupán számomra kioktatónak tűnt az írásod, elnézést a hangnemért, ha nem az volt a célod vele.
Igen, akkor valóban az lett volna, mint a Gyűrűk Urával, de szerintem egy legjobb hangeffektekért járó Oscarnál többet érdemeltek a fenti filmek.
Persze ez magánvélemény :)
Például a Philadelphia esetén nem is az a legdühítőbb, hogy nem kapta meg a legjobb filmnek járó díjat, mivel akkor a Schindler listája kapta, inkább az, hogy még csak nem is jelölték rá.
A Ryan közlegény megmentése esetében pedig a Szerelmes Shakespeare nyert, ami nálam a bőven túlértékelt kategóriába tartozik.

mojoking77 2013.01.30. 21:53:16

@AnthonyStark (mozivandal.blog.hu): Semmi gond. A Philadelphia azert erosen tabukat kapargato film volt, az Akademia meg nem feltetlenul nyitott az ilyenekre. Sajnos nagyon sok minden elore boritekolhato reszukrol.. (Pl, Woody Harelson az eletben nem kap Oscart, jatszhat barmit, mar csak az apja miatt sem). A Saving private Ryan (legalabb is szamomra) pedig egy szornyen agyon hype-olt alkotas, az elso 20 perc tokeletes, a maradek masfel orat eddig pontosan egy alkalommal voltam kepes vegigszenvedni.
A Shawshank Redemption-nel ertek egyedul 100%-ban egyet, bar, sokadik megnezes utan az sem 100%-os, de az Imdb-s elso helyehez azert van egy kis koze annak is, hogy az Akademia ott nagyon nagy bakot lott

AnthonyStark 2013.01.30. 22:01:48

@mojoking77: Szegény Woody, pedig talán az egyik legnagyobb színész, aki képes bármilyen szerepet eljátszani. Őt bánom, hogy kihagytam a listából.
Ami a Remény Rabjainál igazán dühítő, hogy 7 kategóriában jelölték, ebből egyet sem nyert meg...mondjuk ott meg a Forrest Gump vitt nagyjából mindent.
süti beállítások módosítása