De mi az a Mozivandál?


A Mozivandál filmkritikákat ír és kritikus filmekkel, reklámokkal, valamint előzetesekkel foglalkozik. (Akció/Thriller/Vígjáték/Horror/Dráma/ZS+) Korra, nemre való tekintet nélkül!

Friss kommentek

Mozivandál a Facebookon

Feedek

Elfeledett szuperhősök, akik méltatlanul tűntek el a képernyőről!

2013.02.02. 05:05 Jin_Ke (Fotelkommandó)

Vasember, Amerika Kapitány, Hulk, Superman, Pókember, Thor. Ők azok a szuperhősök, akik az elmúlt években leigázták a mozikat. Félelmetes költségvetés, hatalmas bevételek, bitang marketing és egymást taposó közönség a premiereken. Ha azt mondanánk valakinek, soroljon fel öt szuperhőst, a legtöbb esetben legalább négy név a fentiek közül lenne valamelyik. Akik nem csak azért mentek be ezekre a szuperhősfilmekre, mert, de jóképű ez a Robert Downey Junior és jajjdecuki az Amerikakapitánya, hanem tudják mit jelent, hogy Marvel, DC Universe, Action Comics, vagy hogy ki az a Jack Kirby, azoknál valószínűleg csökkenne ez az arány. De vajon a mostani slágerfilmeken kívül, hány szuperhősfilmet tudnának felsorolni?

phantom-header.jpg

Mi mutatunk párat, amik közül néhányan méltatlanul tűntek el a süllyesztőben és ma már csak az igazi rajongók emlékeznek rájuk.

1. A Fantom (1996)

Fantom neve egyáltalán nem ismeretlen a nagy közönség számára. Furcsa is lenne, hiszen a karakter már több mint 75 éves és a 80-as években egész tisztességes rajongótábort szedett össze a képregényimádók körében. A lila ruhás szuperhős több animációs minisorozatban is feltűnt, illetve '94-ben kapott egy 35 epizódot megélt saját szériát is. Egész estés filmet csak egyet készítettek belőle 1996-ban, úgy tűnik annyi elég is volt. A Lee Falk által megálmodott 400 éves Chris Walkert (Fantom), aki a Rengeteg Birodalmában él és egész Bengáliában védi  a szegényeket, miközben szünet nélkül harcol a kalózok ellen Billy Zane játszotta a filmben. Nagyon szubjektív megállapítás, de Billy Zanere én személy szerint semmilyen főszerepet nem bíznék, egy híres, filmvásznon először debütáló szuperhősét meg pláne nem. A film hatalmas pofára esés lett. A közönség nem volt kíváncsi a lila sztreccsruhában lovagoló és ugrándozó Zane-re és ezen még Catherine Zeta Jones jelenléte sem tudott változtatni. Az akkoriban nem kevésnek számító 45 millió dolláros költségvetésnek alig a felét tudta csak visszahozni, ráadásul a film premierjével egyidejűleg a képregényeladások is jelentősen csökkenni kezdtek. Én személy szerint szerettem a filmet - még Billy Zane ellenére is - és az európai közönség körében, még akár sikeresnek is nevezhetjük. Ennek ellenére Fantom karaktere már lassan a homályba vész.

2. A Villám (The Flash) 1990

A mindig humoros szuperhős, aki gyorsabb még saját magánál is. Több szempontból is kakukktojásnak számít, hiszen maga a karakter még mindig nagyon népszerű, több játékban és animációs filmben is rendszeresen megjelenik, arról nem is beszélve, hogy az Agymenők című sorozatban szinte minden ötödik részben van rá valamilyen utalás. Ennek ellenére az 1990-ben készült filmet kevesen ismerik. Érdekessége a dolognak, hogy a film egy több részes sorozat pilotja volt, de csak mérsékelten lett sikeres, így egy egész estés második részen kívül (amit még annál is kevesebben ismernek) nem ért meg folytatást. Barry Allen (Flash) karakterét "Dawsonpapája" John Wesley Shipp játszotta, méghozzá egész tisztességesen. A film nálam a mai napig kedvenc még annak ellenére is, hogy ma már a 90-es évek eleji látványeffektek finoman szólva is idejét múltak. Rajongóknak jó hír, hogy tervbe van véve, egy új generációs egész estés Flash film, sőt 2010-ben már a forgatókönyvet is elkészítették hozzá. Rossz hír, hogy gyakorlatilag azóta stagnál a projekt és bár 2014-re ígérik a filmet, mi már nem bízunk benne, hogy jövőre ezt fogjuk nézni a moziban. A főszerepre állítólag az a Ryan Reynolds pályázik, aki sikeresen megerőszakolta a Zöld Lámpást is. Reméljük a rendezők és Reynolds is végleg beismerik, hogy neki egyedül Deadpool (Weapon X az Xmen: Originsben) karaktere áll jól. Halkan megjegyezném, hogy a Deadpool movie-t is elég régen várjuk és folyton tologatják.

(Ha a Man Of Steel film jól szerepel a mozikban, akkor az Igazság ligája film végleg zöld lámpát kap, amiben szerepelni fog Flash - AS)

3. Spawn - az ivadék (1997)


A mai napig az egyik legjobb képregény adaptációnak tartom és ezzel a véleménnyel sokszor magamra maradok. John Leguizamo hatalmasat alakít a Bohóc szerepében, Michael Jai White pedig tökéletes választás volt Al Simmons karakterének megformálásra. A vizuális effektek a költségvetéshez mérten több mint korrektek voltak, azonban az tény, hogy az akciójelenetekkel túl sokat spóroltak. Sajnos a pokolból visszatérő bérgyilkos története nem nyerte el annyira a mozinézők tetszését mint a képregény, így további részek nem készültek belőle. Kár érte, tucatnyi szarabb képregény feldolgozást is tudnék említeni.

4. Tini Nindzsa Teknőcök (1991,1992,1993)


Ki ne ismerné a négy zöld páncélos nindzsateknőst? Kicsik, nagyok, anyukák, apukák, mindenki fel tudja sorolni a négy nindzsa nevét. De ki az aki látta a filmeket is? Nem, nem az animációs filmekre és sorozatra gondolok, hanem a hús-vér szereplőkkel játszódó filmre.Pedig három is volt belőle és mindhárom isteni. Az első rész nevetségesen alacsony, 13 millió dollárból készült és több mint 130 milliót hozott. Nem is csoda, a jelmezek isteniek, az akciójelenetek kellemesek, a történet hibátlan, Szecska mester pedig a legnagyobb király. Gyorsan leforgatták a második részt is, amiben többek között szemtanúi lehettünk Ernie Reyes Junior debütálásának. Ritka dolog, hogy egy folytatás felülmúlja az első részt, de a The Secret of The Ooze-ban váratlanul jobb lett a történet mint az első részben, sőt talán mindenben felül is múlta azt, csak már nem volt akkora újdonság. Természetesen a második rész is nyereséges lett, így kis ráhagyás után nekiestek a harmadik résznek. Azt már lehet, hogy nem kellett volna erőltetni, mert bár szintén egy teljesen nézhető mozi lett belőle, az előző két résznél jóval gyengébbre sikerült és a költségvetés is éppen hogy csak megtérült.

5. Meteor Man (1993)

Legjobb tudomásom szerint Meteor Man egy elég különc szuperhős lett. A karaktert ugyanis Robert Townsend, egy író/rendező/színész találta ki. Ez idáig még nem túl különleges, az viszont már annál inkább, hogy meg is rendezte a filmet, majd eljátszotta a főszerepet.Mondjuk olyan is lett. Meteor Man, alias Jefferson Reed egy afro amerikai tanár, aki Washington legelcseszettebb részén lakik, ahol a Golden Lords banda tagjai tartják terrorban a környék lakóit. A gyerekek züllenek, a közbiztonság meg egyenlő a nullával. Reedet egyszer csak eltalálja egy meteordarab és ettől kezdve mindenféle szuperképesség tulajdonosa lesz. Elég összecsapott karakter lett egyébként, van itt szupererő, szupergyorsaság, telekinézis, lézerszem, öngyógyítás, röntgenlátás, infrahugyozás, egy csomó ötlettelenül összedobált képesség. De sebaj, ez elég ahhoz, hogy a tériszonyos és beszari tanár beálljon szuperhősnek és a környék védelmére keljen. A jelmez félelmetesen béna, Robert Townsend pedig csapnivaló szuperhős, mintha Richardy Pryor és Eddie Murphy klónja repkedne az égen. Szerencsére nem is veszi magát komolyan, így a történet a vígjáték elemek miatt mégis szerethető, egy kicsivel jobb forgatókönyvvel és egy igazi színésszel még akár nyereséges is lehetett volna. De nem lett. Harminc millió dolláros költségvetés, alig tíz millió dolláros bevétel. A Marvel készített egy limitált szériás képregénysorozatot a filmhez és gondolom mondanom sem kell, hogy a képregény ezerszer jobb. Ha fordítva csinálják, talán...

+1 Guyver (1994)

Guyver egy anime karakter, így kissé kilóg a sorból, de kétségtelen, hogy az egyik legtökösebb szuperhős lehetne. A karakter civil neve Sean Barker, aki rátalál egy idegen bolygóról származó biopáncélra, ami két lábon járó fegyverré varázsolja őt. Egy Kronos nevezetű vállalat mindent elkövet, hogy megszerezze ezt a fegyvert, így örökös harc veszi kezdetét. A történetből két film is készült, amiből az első egy jó nagy kalap folyékony bélsár lett, a második viszont nagy kedvencem. Ha ezt a filmet akkor nem 900.000 dollárból forgatják és kap egy kis marketinget meg egy picivel jobb forgatókönyvet, hatalmasat tarolt volna. Az amerikai és európai közönség sajnos egy kicsit nehezen vette be a történetet és a hüllő szerű Zoanoidokat (a Kronos vállalat "emberei"). Pedig Guyver jelmeze tökéletes, az akciójelenetek hibátlanok, David Hayter jól hozza a karaktert és még a Zoanoidok jelmeze is profi munka. Nagy kár érte és őszintén remélem, hogy valaki még egyszer felfedezi a lehetőséget a japánban egyébként a mai napig híres Guyver saga-ban és korrekt akciómozit csinál belőle! Már a nyitójelenet is fantasztikus!

(Vigyázat! Erőszakos jelenetek miatt, csak 18 éven felüli olvasóknak ajánljuk a videó megtekintését!)

10 komment

Címkék: flash pókember thor vasember fantom szuperhősök régi filmek guyver tini nindzsa akciómozi amerika kapitánya

A bejegyzés trackback címe:

https://mozivandal.blog.hu/api/trackback/id/tr865056448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.02. 10:45:28

@érdektelen: még nem, csak ha a főszereplő Jim Joseph Parsons lesz.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.02.02. 13:17:06

Fúú nagyon jó lista. Flash nagy kedvenc, és imádtam a 90-es évekbeli filmjeit (asszem 2 volt), és pár éve újra is néztem. Hát igen, elég gagyi, de azért nem volt rossz.

Spawn is hatalmas kedvenc. És én szeretem a mai napig a 97-es filmet, amiben a kinézetét parádésan megoldották. Mellette persze a CGI katasztrófa volt :D

Tini Ninják szintén kedvencek. A régi filmeket a mai napig szertetem, mert hangulatosak és szórakoztatóak. Mondjuk ebbe tuti közrejátszik, hogy gyerekkoromban láttam őket, és az idő mindent megszépít effektet érezhetem. Pár éve készült egy animációs film belőlük, ami szerintem egész jóra sikeredett.

CyrusRamsey 2013.02.02. 13:50:03

a mystery ment kihagytad, szerintem az sem volt rossz...

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.02.02. 14:16:10

Talán még Swamp Thing-et lehetne idesorolni. Wes Craven 82-ben csinált egy feldolgozást belőle, aztán kapott egy folytatást is, de tudjuk, hogy a 80-as években a képregényfilmek hol jártak.... viszont a Justice League Dark-ban majd benne lehet.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2013.02.02. 17:21:22

a Spawn-nal totál egyetértek, de azért a többség szerintem méltán "tűnt el" már amennyiben konkrétan ezekre a feldolgozásokra tekintünk, ez a guyver például valami botrányosan fostallecska :)

joska61 2013.02.04. 12:57:59

Nem tudom, valahogy nekem igazán egyik sem hiányzik. Tán még a Fantom.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.07. 11:32:10

@joska61: így van, egy jó Fantom film kiváló lenne!
süti beállítások módosítása