De mi az a Mozivandál?


A Mozivandál filmkritikákat ír és kritikus filmekkel, reklámokkal, valamint előzetesekkel foglalkozik. (Akció/Thriller/Vígjáték/Horror/Dráma/ZS+) Korra, nemre való tekintet nélkül!

Friss kommentek

Mozivandál a Facebookon

Feedek

Sinister - Mert muszáj odaköltözni...

2013.01.17. 08:04 AnthonyStark

A mai napon került a kezeim közé a fenti film. Lássuk miből élünk.
Az alaptörténet, a sokadszorra is lerágott csontnak tűnő, szellemekről, meg genyóskodó több ezer éves babilóniai, egyiptomi mezopotámiai istenségekről szól, akik napjainkba visszatérve próbálják meg halálra rémíteni, isten ments megölni Özvegy Schwarzenberger Jánosné kisnyugdíjast.

Szerintem, egy horror filmről nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy jó, vagy rossz, mert lehet bármennyire is szar egy horrorfilm, valakiben, /legalább egy emberben ezen a földön/ összeszarja magát rajta,legfeljebb nem lesz nagy sikere a kasszáknál...


Általában az embereknél éppen az adott hangulata, érzelmi világa, élethelyzete határozza meg, hogy mennyire ijesztő egy horror film.
Jó néhány olyan film készült már, ami sem a forgatókönyve alapján, sem a megvalósítás alapján nem kellene, hogy libabőrt és félelmet váltson ki belőlünk, de valamiért, (a fentiek, tudod, élethelyzet, nézz fel) mégis eléri ezt.A Sinister valószínűleg engem nem éppen jó élethelyzetben kapott el, mivel 4x cseréltem lepedőt a film alatt, és 6x hívtam fel Édesanyámat, hogy elköszönjek, és biztosítsam szeretetemről, mert biztos voltam benne, hogy értem is eljön ez a rohadék...

sinister-2012-movie-quad-banner1.jpg

Az alaptörténet szerint, Ellison Oswalt (Ethan Hawke) író, és kormánypártiak szerint is ideális családja (feleség, két gyerek, ház, kocsi) egy álmos kisvárosba költözik. Az, hogy miért költöznek, az igazából a családod nem érdekli, az apa megmondta, hogy megyünk, és már úton is a család... (hiába alvajáró az egyik gyerek...és sikítozva ébred éjszakánként...azzal tuti nem lesz gond...) Megérkezésük után kiderül, hogy nem egy kedves ingatlanügynök jósága miatt vehettek áron alul egy szép nagy házat, hanem a házban történt, khm, furcsaságok miatt.

A főszereplő kisiklott, de a 90-es években tiszteletreméltó, és elismert krimi/thrilleríró volt, /igaz történetek alapján ír/ de az új évezred beköszönt

ével kiégett, és nem tudott megújulni.

Beköltözésük után szinte azonnal nekilát a munkának, (egy kis összetűzés a helyi szervvel, de ez csak mellékes) hogy ismét sínre tegye karrierjét.A padláson aztán talál egy dobozt, mely tele van super8-as filmkópiákkal.Miután elkezdi ezeket nézni, kiderül, hogy mindegyiken egy család kiirtása látható. Van vízbefojtás, van gyújtogatás, van ahol fűnyíróval mennek át a családon...szóval belenyúl az írók paradicsomába.

Ezután nekikezd a nyomozásnak, egy titokzatos kép/szellem alapján, mely minden felvételen megtalálható.

Itt be is fejezem a sztori boncolgatását (mi rohadék vagyok, pedig biztos mindenki tűkön ülve olvasta eme sorokat eddig, hogy mi lesz a vége), mivel egy egészen újnak mondható horrornál nem okos dolog sokat spoilerezni...

ethan-hawke-sinister.jpgMaga a megvalósítás szerintem tökéletes lett. Találtak egy régen jó nevű színészt (Ethan Hawke), egy frankó forgatókönyvet, és minden sikítós, táblakarmolós, hörgő effektet amit Hollywood-ban valaha rögzítésre került.
Az újkori horrorfilmeknél engem nagyon tud idegesíteni két dolog. Az egyik, ha erőltetik a gerilla módszerrel felvett "mosténlefilmezemcaspert" típusú paranormal activity-t utánzó filmeket.
A második pedig mikor ezt még megspékelik azzal, hogy az "élethű" viszonyok miatt rángatják a kamerát, mint pattanásos fiú a bohócot a paplan alatt...
Ezt is lehet ám tetézni, mikor nem gerilla módszerrel rögzítenek egy horrort, de azért rángatják azt a nyüves kamerát...
Ennél a filmnél ezt (szerintem) sikerült kiküszöbölni, és tökéletes egyensúlyba hozni.

Bár a történetben vannak hézagok és blődségek, lsd.: ki az a szívtelen állat, aki odaköltözteti a gyerekeit egy gyilkosság színhelyére...de mindegy, olyan horror filmet lehetetlen készíteni, amiben ne lennének effajta morális problémák.

Összességében mind a színészi játék, mind a történet helyén van és azt, amit el akartak érni, el is érték a készítők.
Nem beszélve arról, hogy bár ritkán lepődök meg filmen, ennek a végén pislogtam egy ideig.

Plusz tökéletes ahhoz, hogy egy hideg téli estén, a barátnődet átkarolva éreztesd férfiúi keménységedet, és vagányságodat, hogy meg sem rebben a szemed a film nézése közben.
(előtte azért meg kell nézni egyedül, mert hülyén mutat, ha sikítva kirohansz)

Összpontszám: 10/7

Szólj hozzá!

Címkék: horror ethan hawke összpontszám hollywood padlás genyó sinister sinister kritika

A bejegyzés trackback címe:

https://mozivandal.blog.hu/api/trackback/id/tr525022423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása