De mi az a Mozivandál?


A Mozivandál filmkritikákat ír és kritikus filmekkel, reklámokkal, valamint előzetesekkel foglalkozik. (Akció/Thriller/Vígjáték/Horror/Dráma/ZS+) Korra, nemre való tekintet nélkül!

Friss kommentek

Mozivandál a Facebookon

Feedek

A nagy Vitathatatlan gigaposzt

2010.10.12. 19:34 Jin_Ke (Fotelkommandó)

A műfaj szerelmesei biztosan emlékeznek még a Vitathatatlan című filmre. A történet röviden abból állt, hogy a nehézsúlyú boksz világbajnokot Iceman Chamberst (Ving Rhames) nemi erőszak vádjával börtönbe zárják. Természetesen a rácsok mögött azonnal emberére talál Monroe Hutchen-ban (Wesley Snipes) aki éppen 10 éve üdül az all inclusive ellátást biztosító létesítményben. Hutchen történetesen ez alatt a 10 év alatt a börtön veretlen boksz bajnoka lett. Benti „menedzsere „ Emmanuel Ripstein (Peter Falk) akinek a keresztelőjéről valószínűleg egy szívszorító drámát is lehetne írni, természetesen egyből észreveszi a kínálkozó lehetőséget és megpróbálja összehozni a nagy meccset. Mondjuk nem mintha annyira hajszolnia kéne a srácokat, hogy bunyózzanak, mert nem éppen puszipajtások.

Bennem az első rész nem igazán hagyott mély nyomokat és nem is a trilógia első részével szeretnék foglalkozni. Teljesen egyszerű börtönboxos film. Semmi extrát nem tud felvonultatni. A bunyók tűrhetően vannak megkomponálva, a színészek egész jól játszanak, de számomra semmi különlegeset nem tudott mutatni.

Általános tévhit, hogy a folytatások mindig nagyobbat koppannak, mint az első részek. Ha csúnyán akarnék beszélni, úgy is mondhatnám szarok, de nem akarok.  Ha ha.

Én nem igazán osztom ezeket a véleményeket. Több okból sem. Egyrészt sok ellenpélda van, másrészt egy folytatást lehet, hogy a komplett stáb vagy színészgárda készít, de a tagok gyakorlatilag tetszőleges sorrendben változhatnak, a rendezőtől kezdve, az operatőrön keresztül   a színészekig.

A Vitathatatlan 2-re teljesen véletlenül találtam rá az occsó dvd-k között a Tesco-ban. A borítója nem igazán nyerte el a tetszésemet, ráadásul az első rész sem jött be annyira, de mivel épp nem volt mit csinálnom aznap este, bedobtam a kis kosárkámba, aztán mentem krumplit, meg konzerves pacalt venni. Ahogy az a nagykönyvben meg van írva sikerült beállnom a legbénább pénztáros címért versenyző kiscsaj által „vezérelt” sorba. Mivel más sorokban sem volt sokkal fényesebb a helyzet, inkább gyorsan átfutottam a dvd hátoldalán az ismertetőt. George "Iceman" Chamberst (Michael Jai White), a nehézsúlyú bokszvilágbajnokot drogcsempészés vádjával egy kegyetlen orosz börtönbe zárják. Odabenn semmi joga nincs, lépten-nyomon megalázzák és megkínozzák. Csak egy módon szabadulhat, ha megküzd a ringben a maffiavezér pártfogoltjával, a kegyetlen Boykával (Scott Adkins). Itt nincsenek szabályok és semmit nem érnek az eddigi címek. Képes lesz-e túlélni egy orosz börtön poklát? Küzdelem életre-halálra - kesztyű nélkül.”

Tyű, ejha, azannya, oscar gyanús. Aztán átfutottam még egyszer a szereplőket. Michael Jai White, Scott Adkins. Nocsak. Michael Jai White-ot egész sokan ismerhetik a filmvilágból. (Tökéletes katona 2, A sötét lovag, Spawn, Sebhelyek stb..). Michael Jai egy kitűnő harcművész, több stílusnak is mestere, nem mellesleg jó színész is, még a drámához is konyít, tud játszani. Scott Adkins pedig egy átkozott zseni. Egyedülállóan jól mozog, profi kaszkadőr, az XMA (Xtreme Martial Arts) és a Kick boksz félistene. Cserébe gyakorlatilag 0 színészi vénával rendelkezik.

Mire megszabadultam attól a pár ezer forinttól a kasszánál, már kifejezetten vártam, hogy elindítsam a filmet. A sztoritól nem sokat vártam és nem számítottam falrengető színészi alakításokra.

Hazaér, dvd lejátszót bekapcsol, kukoricát elővesz, filmet elindít, végignéz, állat visszarak, még egyszer végignéz.

Meg kell, hogy mondjam, csalódtam a filmben. Többször is. Pozitívan.

A filmről tudni kell, hogy csak DVD-re jelent meg. Ennek ellenére profi. Vérprofi.

 

A színészeket és a karaktereket remekül eltalálták. Nincs felesleges szereplő a filmben. Senki nem játssza túl a szerepét, viszont a film és a sztori korlátain belül egytől-egyig mindenki fenomenálisan alakít. Még Scott Adkins is. Nem is akármennyire, ugyanis Boyka szerepét egyszerűen rászabták, olyan népszerű lett, hogy a harmadik részt már kifejezetten az ő karakterére építik. De erről majd később.

A film sztorija egy kicsit bővebben George Chamberst (Michael Jai White) kábítószer birtoklás vádjával börtönbe csukják Oroszországban, mikor éppen egy reklám filmet forgat. Bent a börtönben megpróbálják betörni, de hát George-ot nem éppen abból a fából faragták. Ezzel a mentalitással természetesen hamar összetalálkozik Boyka-val aki a börtönharcosok koronázatlan királya. Gaga (Mark Ivanir) a helyi maffiavezér és nem mellékesen a „börtönbajnokság” atyja össze is hozza a nagy meccset a két ász között. George-nak szerencséje van és két segítőt is kap a drogos Stevie (Ben Cross) és a börtön legrégebbi tagja a nyomorék Crot (Eli Danker) személyében. Megkezdődik a felkészülés, majd a film végén a várt összecsapás.

A leírtakkal ellentétben nem kell félnünk attól, hogy unatkoznánk a film közben, mert természetesen mindenki bele akar kóstolni egy kicsit Chambersbe az őröktől kezdve a foglyokig, mindenki.

 Gaga, Stevie és Crot karaktere is abszolút profin lett megformázva a színészek által. Ben Cross ugye már egyszer bizonyított a Tűzszekerekben, Eli Danker és Mark Ivanir pedig rengeteg film mellékszereplőjeként. Mark Ivanir egyébként véleményem szerint eszméletlenül jó színész.

 

Ami ezek mellett kiemeli a filmet a popcorn moviek közül, az a kiváló operatőri munka. és a  harcjelenetek. Érdekes dolog, hogy Ross W. Clarkson operatőr egyébként nem tartozik a kedvenceim közé a Megállíthatatlanban például borzasztóan kezelte a kamerát szerintem.  Plusz volt még egy két mellényúlása több B kategóriás akciófilmben is. A Vitathatlan 2-ben azonban profi munkát végzett. Az egész film egyébként kicsit szürke-fekete árnyalatú a piros színek és a harcjelenetekben a bunyósok bőrszíne élénkebb. A börtön nyomasztó légkörét kiválóan sikerült megteremteni.

Na a sztorit és a színészeket kiveséztük. De mi az igazi művészet ebben a filmben?

A harcjelenetek. Valami egészen elképesztő amit a srácok letettek az asztalra. Érdekesség, hogy Michael Jai csak és kizárólag a kezét használja az egész filmben holott köztudott, hogy kiváló a lábtechnikája. Scott Adkinst semmilyen korlátok közé nem zárták be. Azt adja, ami a csövön kifér. Úgy mozog, hogy az embernek feláll a szőr a hátán. Igazából erről hülyeség is írni, mert ezt látni kell, hogy az ember igazán érezze miről beszélek. A két stílus egyébként nagyon jól össze lett hangolva a közös jelenetekben.

 

Érdekesség, hogy George Chambers-ről sosem derül ki, hogy milyen kapcsolatban áll az első rész Iceman Chambers-ével.

A film nagyobb sikert ért el mint azt a készítők gondolták, ezért elkészítették a harmadik részt is.

Nagyon fontos, hogy aki nem látta a második részt az addig ne üljön neki a harmadiknak amíg nem pótolta ezt a hiányosságot. 

A történetvezetés és a stáb sem igazán változott pusztán néhány szereplőt frissítettek. A harmadik rész már csak és kizárólag Boykára összpontosít, aki a második rész egyértelműen negatív figurája volt. Ez egyébként más filmekben nem igazán megszokott lépés, de itt telitalálat volt. Mark Ivanir és Scott Adkins maradt a szereplőgárda tagja, illetve gyakorlatilag az egész stáb is a régi.

A történet annyiban változik, hogy Boyka-t elviszik egy másik börtönbe, ami az orosz börtönök közötti bajnokságot rendezi. Túl sokat nem tudok írni a harmadik részről, mert ahhoz, hogy annak értelme is legyen, rengeteg poént le kéne lőnöm mind a második mind pedig a harmadik részből.

A lényeg dióhéjban, hogy semmiben nem marad el a második rész sikerétől.  Sőt az összecsapások tekintetében felül is múlja, ugyanis több neves kaszkadőr és harcművész is jelen van, példának okáért Lateef Crowder aki talán jelenleg a leghíresebb capoeira mester. Na meg a főgenya Marko Zaror akinek kora ellenére, mert hogy 78-as születésű, gyakorlatilag ez az igazi bemutatkozó szerepe, pedig igazán remek harcművész. A sztori színfoltját Uri Boyka mellett egyébkén Turbo (Michael Shannon Jenkins) az amerikából érkezett fekete börtönboksz bajnok (!) jelenti. Igazi hisztis, vagánykodó gettóharcos, nagyon nagy forma.

Érdekesség, hogy Boyka előéletéről most sem tudunk meg semmit, azt leszámítva, hogy kiemelt gyilkosság miatt csücsül a szibériai zuzmós paradicsomban, valamint, hogy Turbo menedzserét Robert Costanzo játssza, aki egy igazán remek karakterszínész és rengeteg mozifilmben valamint sorozatban mutatta meg zsenialitását.

A második is harmadik részt is egyébként a Nu Image forgalamazza, akiknek már nagyon sok A és B kategóriás akcióklasszikust köszönhetünk.Istenággya'.

Michael Jai White pedig évről évre izmosabb lesz és valószínűleg hetven éves korában puszta kézzel fog elpusztítani egy kisbolygót.

Végül az értékelés:

Vitathatatlan: 10/7

Vitathatatlan 2: 10/10

Vitathatatlan 3: 10/10

 

Boyka Rulz

Szólj hozzá!

Címkék: kritika film dvd film kritika vitathatatlan undisputed 3 undisputed vitathatatlan 2 undisputed 2 vitathatatlan 3 boyka

A bejegyzés trackback címe:

https://mozivandal.blog.hu/api/trackback/id/tr512366312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása