De mi az a Mozivandál?


A Mozivandál filmkritikákat ír és kritikus filmekkel, reklámokkal, valamint előzetesekkel foglalkozik. (Akció/Thriller/Vígjáték/Horror/Dráma/ZS+) Korra, nemre való tekintet nélkül!

Friss kommentek

Mozivandál a Facebookon

Feedek

Dáváj Hard 5 - Kritika (hát nem is dicséret...)

2013.02.14. 07:56 AnthonyStark

A mai éjszaka folyamán volt szerencsénk megtekinteni Jin_Ke kollégával az új Die Hard filmet.
Előre leszögeznénk, mindketten nagy rajongói vagyunk a sorozatnak, akárcsak az összes megmaradt Hollywood-i idősödő, kihalófélben lévő badass arc akciósztárnak, és azok munkásságának.

dh5_b1plakat_web_imax.jpg

Az Expandables-ben összegyűjtötték gyerekkorunk nagy akciósztárjait és bemutatták, hogy ha akarnak, tudnak még büntetni. 
Abban bájosan hat, ahogyan a régi nagy akciósztárok olykor ugratják, sok helyen kifigurázzák saját magukat, és egymást...
Lehet, hogy itt is ugyanezt próbálták, nem tudjuk, de ha igen, nem sikerült...
Az új Die Hard részt nézni legalább annyira fájdalmas, mintha aranyér problémákkal akarnánk ellovagolni Kalkuttától Pekingig...

A Die Hard sorozatot azért szerettük, mert egy kemény, "hétköznapi" zsaru került bele mindig a gőzölgő szar közepébe.John McClane terroristáknak, szabadságharcosoknak, katonáknak és hasonló kellemes alakoknak volt pattanás a seggén és nyakig véresen, félrészegen, cigit füstölve, káromkodva küldte másvilágra az ellent.

Nincs ez másként most sem, kivéve, hogy a fenti dolgokból már csak hírmondónak maradt meg egy-két dolog...
John Moore rendező több interjúban is elmondta, hogy szeretné, ha a 4. részt elfelejtve, a régi alapokra helyezve láthatnák John McClane-t újra a mozivásznon...áhhhá....

Történet:

A mi derék rendőrünk rossz hírt kap a messzi Oroszországból, ahol a fia börtönbe került valami csúnyaságért.
Mit is tehetne mást, mint hogy felkerekedik és átutazva a fél világot megpróbálja kirángatni szeretett, ám méltatlanul elfeledett fiát a bajból.
Természetesen a sztereotípia gyárból előlépett orosz ex tudósok(?) és katonák akarják megakadályozni ebben...

A filmben van akció, ez tény, van igazán patent autósüldözés (az 10/10-es), van lövöldözés is, bár az távolról sem az igazi, mert a számomra irritáló, kamerarángatós Bourne stílusban forgatták őket...
A sztori meg egy nagy katyvasz.
Címszavakban: politikusok, átbaszás, tankok, ellopott fájlok, CIA, Csernobil, plutónium, atombomba...

Csak egy verziót tudok elképzelni a történet ilyetén totális elbaszására és arra, hogy ez hogyan juthatott el a vászonra.:
Skip Woods a forgatókönyvet megírva bebattyog a stúdióba, lerakja a rendező úr asztalára a kész tervet.
Míg várja a komoly rendezői múlttal büszkélkedő Moore-t, kimegy könnyíteni magán, mert az asszony által készített töltött káposzta meghajtotta az éjszaka.
Ezalatt galád, Asylum-os kollégák az ablakon benindzsázva bejutnak a direktor irodájába, és kicserélik a saját forgatókönyvükre az eredeti szkriptet...

A szereplők:

Azok után, hogy John már lenyomta Alan Rickman-t, Franco Nero-t, Jeremy Irons-t, és még Timothy Oliphantot is, most megkapta Sebastian Koch-ot....
Igen, nem szabad hüledezni, valóban ő az. Ki már életre keltette már korábban von Sviet karakterét a Das Tal der Schatten című filmben...
De most komolyan, a fenti névsor után ő volt a legjobb választás?
Essen most néhány szó John McClane rég elfeledett kicsi fiáról, aki felnőve CIA ügynök lett.
Őt a filmben Jai Courtney alakítja. Én elhiszem, hogy nem akartak egy ismert színészt a szerepre, de valóban ez az előember arcú fiatalember volt a legjobb a castingon?!
Értem én, hogy ki van pattintva mai trendeknek megfelelően, valószínűleg egy bizonyos szögből nézve még csillog is, mint Edward, de kérem szépen...John McClane sem volt szétgyúrva, és mégis egész faszán elboldogult...

Bruce Willis az első három részben hitelesen hozta a mindennapi embert, aki sérül, vérzik, iszik, dohányzik, gyerektartást fizet....
Bruce Willis a már védjegyének számító, csibészes mosollyal a szája szélén játssza a szerepét, a fentiekből pedig nem igazán hozott semmit...
McClane ebben már nem sérül igazán, nem ideges, nem szomorú, csak vigyorog...Vélhetően azért, mert még nem heverte ki a forgatókönyvet...

Annak örülhetünk, hogy a mi gyönyörű Budapestünket láthatjuk a filmben, persze mint Moszkva, de ez most nem lényeg. A film nézése közben mindenki számolgathatja, hogy mennyire kurva jól ismeri Moszkvát...

Összességében az akciójelenetek rendben voltak. John McClane még így pia, és cigi nélkül is több mint jó. Itt viszont be is fejezhetjük a pozitív élményeket a filmmel kapcsolatban...
Ha egymás mellé tesszük a Die Hard 4-t és ezt a filmet, még ha sírással is küszködve kell ezt leírnunk, az jobb volt...
Két lehetőség van.:
1. A büdös életbe senki ne merjen több Die Hard filmet csinálni....
2. John McTiernan-t leszerződtetik, és akkor még talán látunk igazi Die Hard filmet valaha...
Hja, és könyörgünk, hogy ha a második verzió teljesülne valahogyan, akkor John Moore maximum mint hulla statiszta kapjon részt a filmben...és szenvedjen....sokat.

A szinkront készítőknek pedig: Az yippie kay yay, nem pedig yippieajééééé...

 

 

27 komment

Címkék: bruce willis die hard 5 jai courtney die hard 5 kritika John mcclane

A bejegyzés trackback címe:

https://mozivandal.blog.hu/api/trackback/id/tr545079627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.14. 08:46:41

7végén én is megnézem és visszatérek. :D

GrofZero 2013.02.14. 12:14:32

Érzésem szerint ez egy filmtörténeti mérföldkő: az első film, aminek az Asylum verziója jobb lesz mint az eredeti. (mert rosszabb nem lehet:)

decision_cube 2013.02.14. 12:51:29

Épp olyan szar ez a rész, mint az előzőek, azokat is tekertetve néztem meg, mert nézhetetlenek és ez is, nem is értem ezt a rinyálást...

A szerelő 2013.02.14. 12:54:41

Ha a "hozzáértők" fikázzák, akkor csak jó film lehet :) Rohanok is jegyet venni! :)

Jin_Ke (Fotelkommandó) · http://fotelkommando.blog.hu 2013.02.14. 13:02:05

@A szerelő: csak óvatosan, nehogy eless, ezért nem éri meg :)

tomala (törölt) 2013.02.14. 13:39:45

Én is megtekintettem az éjszaka, és nem tagadom le a csalódást.
Azért az evidens, hogy egy Die Hardra eleve nem azzal a céllal megy az ember, hogy művészeti élményt kap. Tudjuk előre, hogy egyszerűek lesznek a karakterek, lesz jó és rossz - előbbi nagyon jó, utóbbi nagyon rossz. Aztán egyikről kiderül, hogy ő inkább a másik, de minden megoldódik.

De ezt az alacsonyra tett lécet sem sikerült átugrani.
Kezdjük ott, hogy gyakorlatilag egyetlen személyiség sincs a filmben, még McClane is teljesen jellegtelen.
A történet kiábrándítóan banális, minden elsüthető sztereotípia és klisé benne van. Példa: ifj. McClane erővel akar behatolni valahova, de amíg erőlködik id. McClane lop egy kulcsot. És ezt kétszer is!
Akkor pedig már felröhögtem, amikor a csernobili izotópok ládáját elég volt lespriccelni valami permettel, és az urán máris megszűnt sugározni.

És ezt még olyan hibákkal tudják megfejelni, mint amikor az irányíthatatlanná vált helikopter pilótafülkéjében hánykolódó gonosznő reflekál arra, hogy közben a farokrotor ledarálja a faterját, amit nyilván nem láthatott, hacsak nincs visszapillantó tükör. (reflektál - étsd: "Neeee!")

Borzalom!

Brando 2013.02.14. 13:46:34

Borzalmasan gyenge film, sztm az év bukása lesz, h Willis kiheveri-e, talán még az is kérdéses.
Röviden: a forgatókönyv borzalmasan gyenge, (a kötelező karakter-fejlődés elnagyolt, fordult nincs(!) a sztoriban, Willis másodlagos szerepet játszik a film fiatal aktora mellett, nincs komolyan vehető negatív főhős sem-ez mellesleg a négyes számú darab fő hibája is)
Továbbá: a rendezés gyenge, unalmas, a kameramozgások idegesítőek, hiszen nem szabad észrevehetővé tenni, h ez itten kérem Magyarország.
Nálam 10/4

(Az első három Die hard film az akciófilmek csúcsát jelentik- ez a sorozatot trollozónak ment.)

savrola 2013.02.14. 13:48:42

"ja, és könyörgünk, hogy ha a második verzió teljesülne valahogyan, akkor John Moore maximum mint hulla statiszta kapjon részt a filmben...és szenvedjen....sokat." Ha jól sejtem, ez a stábtagok vágyával is egybecseng. :)

savrola 2013.02.14. 13:50:22

@Brando: Willis elvállalta, tudta mit vállal, utálta is, viszont a pénzt, amit érte kapott, azt szereti.

A szerelő 2013.02.14. 14:00:15

@Jin_Ke (mozivandal.blog.hu): Kedves az aggódásod, vissza is vettem a tempóból :)
De ha már így szóba elegyedtünk, annyit azért hozzá tennék, hogy itt néhányan csak a film címéig jutottak, a kategória elkerülhette a figyelmüket. Ugyanis ez a mozi nem a dokumentum film, hanem az akciófilm kategóriát célozza meg, ezért aztán nem is értem, hogy hogyan lehet elvárni tőle realisztikus ábrázolást, éles logikai összefüggéseket ... stb. Az összes akciófilmről hosszú listát lehetne készíteni, hogy hogyan nézik "hülyének" a nézőket, mégsem háborodik fel senki rajtatok kívül. Mert ők és én is tudjuk, hogy egy ilyen filmtől mit lehet várni, úgy kezdünk hozzá, úgy ülünk be rá. És ha ez kell a népnek, akkor ezt is kapja. A hállivúdi filmipar mindig is a pénzcsinálásról szólt, hát akkor minek fanyalogni? Át kell menni szőke nőbe arra a másfél, két órára és élvezni a látványt, nem pedig számolni az irracionális dolgokat. Szerintem :)

skovalsky 2013.02.14. 14:01:04

@tomala: baszki muszáj szpojlerezni?

tomala (törölt) 2013.02.14. 14:14:21

@skovalsky:
Nem volt ebben több szpojler, mint egy ajánlóban. Vagy ebből kiderült valamilyen fordulat a sztoriból? (Nem derülhetett, mert nem is volt benne fordulat).

@A szerelő:
Azért van egy határ. Az, hogy valaki véletlenül nem sérül meg egy robbanásban, még betudható annak, hogy akciófilmről van szó. De az nem, hogy valami tök értelmetlen.

Brando 2013.02.14. 14:44:51

@savrola: A pénz egy dolog, még ha nem is mellékes, de a John McClane az egy patentos márkanév, avval ezt nem lehet megcsinálni.

dzsugasvili 2013.02.14. 14:45:37

Nem láttam ezt a részt, de nem értem, miért hasonlítgatja pozitív élményként a 4-et hozzá a szerző. Az is borzalmasan gyenge volt már. Semmi nem volt meg az első 3 rész harcias, de vicces McClane-jéből. Nulla cigi, valami netes hacker téma, egy idióta, gizda gépbuzival megy végig a filmen, iszonyú volt. Lehet persze, hogy ez rosszabb, de akkor is: már a 4-et is elkúrták.

fingerbangs 2013.02.14. 15:04:48

a keleteurópába hozott filmeken mindig ott van a keleteurópai stáb nyoma sajnos, ez se kivétel

Brando 2013.02.14. 15:23:27

Ahogy elnézem az imdb-s pontokat és kommenteket az én általam adott 4 pont még hízelgő is.... 30% a metascore-on, nem semmi.

Jin_Ke (Fotelkommandó) · http://fotelkommando.blog.hu 2013.02.14. 15:28:39

@A szerelő: @A szerelő: Ha valaki el tudja nézni egy igazán pörgős akciófilm logikátlanságait, akkor az én vagyok :) De ez egy olyan széria folytatása elvileg, amiben egészed a 4-ig nagyjából figyeltek az alapvető logikai kapcsolatra. De amikor fél Moszkvát (bp) lerombolják egy konvojjal és összesen egy rendőrségi Focus ered a nyomukba az utolsó 200m-n, amikor a szereplőknek begyógyul az átlőtt kezük, az átlőtt lépük, 50 métereket zuhannak sérülés nélkül, radioaktív vízben úszkálnak csernobilban, izotóp tölteteket robbantanak fel következmény nélkül, akkor azért elszakad a cérna. Az egész csernobili jelenet teljesen felesleges volt, úgy kezelték az egészet mintha a sarki játszótérre mentek volna le focizni, bezzeg az oroszok védőöltözetben rohangáltak, kivéve egy indokolatlanul félmeztelen raszputyint...

@dzsugasvili: Ezzel csak azt próbáljuk érzékeltetni, hogy annyira szar volt, hogy ehhez képest még a négy is jobb és ez úgy gondolom erős kontraszt...

iopi 2013.02.14. 16:05:51

Éjféli vetítésen néztem. A sokkból viszont még azóta sem ocsúdtam fel. Amennyire lehetett letornásztam az elvárásaimat, de hát mégis csak egy Die Hard filmről van szó, akkor is, ha ez már sorban az ötödik. Mezei akciófilmként nagyjából megközelíti a közepes szintet, de Die Hard filmként vállalhatatlan. Mozizásaim során 2 jelentő csalódás\arculcsapás marad meg bennem „gyerekkori traumaként „. Ezek a Mindörökké Batman és a Terminátor 3 című filmekhez köthetőek. Gondolom egyértelmű a párhuzam. Ma ez sajnos megismétlődött.

Ebből a részből sajnos hiányzik minden, amiért a korábbiakat (még a 4.-et is) szeretni lehetett. A rendezés és forgatókönyv katasztrófa. A kamera folyton remeg, mozgásban van. A Bourne filmekre gondolva szinte már David Lean jut eszembe. A stábból valakinek nagyon bejöhetett a kamerán a zoom funkció, mert ebben azt hiszem világrekordot döntött a film. Bruce Lee teljes életművében nem volt szerintem ennyi oda-vissza zoomolás. A korábbi Die Hard filmek receptjeiről való hozzávalók 90%-ban hiányoznak. Willis mellékszereplő lett. Ha jól rémlik, bunyóba egyáltalán nem keveredik. Karizmatikus rosszfiúk és akciók hiányoznak,ahogy a rosszfiúnak\rosszlányoknak szánt élcelődések is. Nincs érezhető terrorhelyzet, nincs feszültség. Hiányoznak a McClane útját segítő\gátló rendőrök\mellékszereplők. Die Hard filmnek pofátlanul kevés a 97 perc, a végeredmény látva pedig túlságosan sok is.

Hogy valami jót is mondjak. Die Hard 5. részének elkészülte arra mindenképpen jó, hogy az olyan folytatásokat, mint a Die Hard 4.0 vagy Indiana Jones 4. kalandja jobban megbecsüljük, s legalább 1 értékkel feljebb húzzuk az anno rájuk adott korábbi osztályzatainkat.

10/3

Korábbi részek nálam:
1 – 10/10
2 – 10/9
3 – 10/9
4 – 10/7

humans vs. aliens · http://who-is-the-alien.blog.hu 2013.02.14. 16:38:09

Bruce egy alien. És még csak nem is a tehetséges fajtából...

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2013.02.14. 17:50:02

"nagy rajongói vagyunk"

nem félrészegen, másnaposan. hatalmas különbség, annak ellenére, hogy sok esetben másnaposan is van még alkohol a szervezetedben.

"ekkora szarvashibácskát nem szabad elkövetni!" - mondta egykor a gimnáziumi angoltanárom.

pszichonauta 2013.02.14. 18:35:18

Én még nem láttam a filmet, de 10 perc alatt már 5 olyan kritikát találtam, ami szerint brutálisan szar :(

geegee. · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.02.14. 18:55:26

Na, akkor majd letöl... ohh, izé, kölcsönkérem majd valakitől.Annyit talán még megérhet... :-)

joska61 2013.02.15. 11:58:12

Én sem olvastam még róla jót. Nem is nézem meg moziban, megvárom míg a tévében landol. Gondolom a brand miatt egy darabig majd eltart a lendülete.

Dr. Kovács Géza 2013.02.15. 16:02:50

Mit vártatok egy 5. résztől? Bukás szinte az összes olyan akció film, amiben oroszok a főellenség.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.04. 08:26:23

csak most láttam, de bár ne láttam volna.
Az 1es megoldásra szavazok, soha többet die hard filmet...

AnthonyStark 2013.03.06. 12:06:33

@doggfather: na ugye, hogy ugye? :) botrány amit műveltek ezzel a franchise-al...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.07. 13:16:45

@AnthonyStark (mozivandal.blog.hu): az volt az érzésem, hogy egy paródiát akartak forgatni, de nem volt elég pénzük Willisre, aki azt mondta, hogy okés gyerekek megcsinálom kevesebbért, de akkor a film jó felében, csak a háttérben állok... :S:S
süti beállítások módosítása