De mi az a Mozivandál?


A Mozivandál filmkritikákat ír és kritikus filmekkel, reklámokkal, valamint előzetesekkel foglalkozik. (Akció/Thriller/Vígjáték/Horror/Dráma/ZS+) Korra, nemre való tekintet nélkül!

Friss kommentek

Mozivandál a Facebookon

Feedek

Top10 - Legdrágább filmek Amcsihonból

2013.02.09. 13:04 AnthonyStark

Pénz beszél, kutyaszar táncol, ezt a mondatot betanulták már Hollywood-ban. Ez igaz, ha a bevételt nézzük és igaz ez, ha a befektetett gyártási költséget nézzük. A lenti filmek nagy részének sikere egyszerűnek tűnik, sok pénzt költesz rá, sok pénz jön vissza.
Ma azokat a filmeket szedtük csokorba, melyeknek az elkészítési költsége alsó hangon 9 számjegyből állt, dollárban...

batman-dark-knight-rises.jpg

 

10. Bosszúállók:

Gyártási költség: 220 millió
Bevétel: 1 milliárd, 511 millió (meg áz ápróú)

220 millió dollárból készítették a 2012-es év egyik legsikeresebb múviját, melyet kisgyerektől, nagy gyerekig mindenki élvezhetett.
Kitűnő példája annak, hogy ha megtaláljuk az elkészítésnél az arany középutat, a NERD képregény adaptáció, és a milliárdos blockbuster film között, akkor azzal nem csak a pénztáraknál, de a kritikusoknál is lehet aratni.
A film végül több mint másfél milliárd dollárt hozott a Disney konyhájára, természetesen már készül a második epizód.

 

9. Narnia krónikái Caspian Herceg:

Gyártási költség: 225 millió
Bevétel: 419 millió

A szekrényben bujkálós családi-fantasy második része 225 millió dollárt emésztett fel a stúdió kasszájából.
Ami még ha egy látványos fantasy filmről is beszélnénk (nem, szerintem nem ennél ilyenről nincs szó..), is közel lenne a "ringyó sok" kategóriához... 
Ennél az esetnél mondjuk 415 milliót visszahozott, de gondolom ennél jóval többet vártak a készítésekor...
Pláne ha azt vesszük, hogy Amerikában mindössze 141 millió dollárt termelt, így még siralmasabbnak tűnik a helyzet.
Egy harmadik részre még visszatértek a szekrényben bujkáló, vélhetően szexuálisan zaklatott gyerekek, akik a valóságból a fantasy világba menekültek, de ennél már csak 155 millió volt a költségvetés. A bevételen viszont ez nem látszódott meg, mivel ugyanannyit hozott mint a második. 

 

8. Karib Tenger Kalózai: Holtak Kincse:

Gyártási költség: 225 millió
Bevétel: 1 milliárd, 66 millió

A feljebb lévő filmmel holtversenyben ugyanúgy 225 millió dodót költöttek az elkészítésére, de nálam előrébb helyezkedik a kalózos trilógia, mivel a Narnia sorozattól erősen elkezd tikkelni a szemem...és ehhez elég csak rágondolnom...
A gyártási költséget busásan visszahozta a második Sparrow kaland, mivel több mint 1 milliárd értékálló Amerikai váltót hozott a Buena Vista-nak (lennék most Disney részvényes...)

7. A Sötét Lovag: Felemelkedés:

Gyártási költség: 230-250 millió
Bevétel: 1 milliárd, 81 millió (ami vélhetően több is lehetett volna, ha nincs a Denver-ben lezajlott lövöldözés)

A denevérember újkori trilógiájának befejező része, ami lezárta? a Nolan féle Batman filmeket. Gyártási költsége közel 250 millió volt.
Bár azóta több pletyka is felröppent, hogy az az utolsó, azért mégsem annyira biztos, hogy utolsó volt...
Mindenesetre a három film összesen közel 2,5 milliárd dollárt hozott a Warner Bros. konyhájára, így csodálkoznánk, ha Nolan nem csinálna többé Batman filmet...
Sőt, inkább reméljük, és imádkozunk, hogy Nolan csináljon még sok-sok Batman filmet, és elsősorban verje szájon a franchise-ba belekontárkodni kívánó rendezőket, elsősorban Joel Schumacher-t....

6. Avatar:

Gyártási költség: 237 millió
Bevétel: 2 milliárd, 782 millió (ó, hogy toszna meg Cameron egy talicska aprómajom...)

Van aki összeejakulálja magát a filmtől, van aki kevésbé rajong érte, ízlések és pofonok. Az viszont vitathatatlan, hogy James Cameron a filmtörténelem legnagyobb pénzgyűjtő rendezője.
A Titanic és az Avatar összesen 4,9 milliárd dolláros bevételt könyvelhetett el, kevesebb mint 500 millió dollár ráfordítása mellett is... 

5. Harry Potter és a Félvér Herceg:

Gyártási költség: 250 millió
Bevétel: 934 millió

A Hári Péter sorozat 6. darabja.
Ebben az esetben is hatalmas osztalékesőt kaptak év végén a stúdió emberei, mivel 930 milliót hozott világszerte a film.
Méltó felvezetése volt a befejező két résznek, melyek költségei furcsamód nem szerepelnek semmilyen adatbázisban, de élnénk a gyanúperrel, hogy még többe kerültek, mint a Félvér Herceg, már csak az akciójelenetek sokasága miatt is.
A két utolsó rész összesen több mint 2 milliárd dollárt termelt, ha pedig az egész sorozatot nézzük, akkor több mint 7, azaz HÉT milliárd dollárt kalapoztak össze a pénztáraknál...

4. John Carter:

Gyártási költség: 250 millió
Bevétel: 282 millió

Itt jön a kakukktojás, 2012 talán legnagyobb buktája, mert ugyan visszahozta a ráköltött 250 milliót.
Ezalatt szerintem a rendezőasszisztenstől kezdve, a szereplőkig, a mozipénztáraknál teljesítettek másodállásban, és biztosítottak orális szolgáltatásokat az arra tévedőknek, csak azért, hogy bemenjenek a nézők...és legalább a beleölt milliókat visszahozza a stúdiónak.
BTW: Akárcsak a Karib Tenger Kalózainál, valamint a Bosszúállóknál, a gyártó a Disney volt. Bizonyítandó, hogy azért ők is torokra tudják kapni a fütyit egy-egy alkalommal.
250 millióból visszatermelt 282 milliót...WaterWorld szindróma...

3. Pókember 3:

Gyártási költség: 258 millió
Bevétel: 890 millió

Tobey Maguire játéka, melyet nézni annyira kellemetlen volt,mintha szaros fehér gatyával sétálnánk végig a körúton... Kirsten Dunst botrányosan jó, és természetes mellei, Venom, hja, és majdnem kihagytam, összecsapott, és gáz történet.
Nekem valahogy így maradt meg a trilógia befejező része. Még szerencse, hogy nem én döntök a filmek sikerességéről. A 258 milliós büdzsét busásan visszahozta, 890 millió dollár folyt be a kasszákba.

2. Aranyhaj és a nagy gubanc:

Gyártási költség: 260 millió
Bevétel: 590 millió

Az egyetlen animációs film a listán. Ami meglepő, hogy csak egy van belőlük, az meg pláne meglepő, hogy pont ez, és nem mondjuk a Toy Story, vagy a Némó nyomában, stb..
260 millió gyártási költség, amiből 590 millió bevétel jött.
Nem egy sikersztori, ha azt vesszük, hogy a már említett Toy Story -elsőként az animációs filmek közül- elérte a milliárdos határt, és mondjuk 60-70 millióval kevesebbe is került.

Ééééés, a legdrágább film:



DOBPERGÉS

1. Karib Tenger Kalózai:

Gyártási költség: 300 millió
Bevétel: 963 millió

A trilógia befejező része, egyben a sorozat akkori állása szerint az utolsónak szánt rész is (azóta természetesen már újabb trilógiába fogtak).
A 300 milliós gyártási költség jó befektetésnek bizonyult, mivel közel 1 milliárd dollárt hozott, ismételten a Disney számlájára.
 

A fenti filmek is mutatják, hogy általában, a befektetett pénz, ha jó munkával párosul, akkor képes oltári nagyot durrantani a pénztáraknál.
De a fentiekből is látszik, hogy megfelelő marketinggel azért a szarhoz közelálló produktum is eladható, legalább annyira, hogy ne legyen veszteséges.

21 komment

Címkék: avatar bukás bevétel karib tenger kalózai hollywood bosszúállók legdrágább film

A bejegyzés trackback címe:

https://mozivandal.blog.hu/api/trackback/id/tr485068902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.09. 13:44:38

az aranyhaj vajh miért került ilyen sokba?!

shushu2 2013.02.09. 15:45:36

A bosszúállókat 2012 legnagyobb szemete volt ( a promethesussal karöltve) 0 forgatókönyv, béna akció (dimenziókapun átjövő idegen lényeket lenyilaznak) szerintem 10 év felett ciki bármilyen pozitív dolgot is írni róla. Sajnos a hájp miatt megnéztem, de okultam belőle, akik azt írták, hogy mekkora jó film már, na annak a szavára soha többé nem fogok adni, ha filmről van szó :D

petimegmondja 2013.02.09. 15:49:32

Hát, ez egy nagyon alacsony színvonalú poszt. Az öncélú trágárság nem stílusirányzat, hanem szegénységi bizonyítvány.
Rejtély, hogy mit keres az Index blogajánlójában...

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.02.09. 16:10:34

azert aki nem ismeri a Narnia koteteit azert egy kicsit finomabban banjon a jelzokkel

Ló Elemér 2013.02.09. 18:03:37

Nem értem, hogy lehet egy animációs film elkészítésére eltapsolni 260 millió dollárt. Még ha magyar völgyhíd lenne...Hollywoodban is lopnak?

Mil 2013.02.09. 18:14:35

Kedves blogger, nezd at a cikket, mielott posztolod.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2013.02.09. 18:50:30

Kimaradt néhány film
Superman 268-270 millió dollár
Hobbit 250 millió
A Harry Potter és a halál ereklyéi szintén dettó 250 millió, mindkét rész
A Magányos lovas elvileg 250 millió

defender of the clown 2013.02.09. 19:03:24

eeegen... persze reálértéken a szovjet Háború és Béke egy nagyságrenddel többe került, meg a Kleopátra is röhögve lenne első a listán, de talán még a Terminator 2 is

multi84 2013.02.09. 20:39:39

de azért megy a sírás és mutogatás a netre mikor egy filmmel kasszíroz 1 milliárd dollárt amiben még tuti nincs benne a dvd, blu ray, tv társaságoknak eladott licenc a bögrék, pólok anyám kínja... a 20 éves magyar államadósságot kifizethetnék az éves bevételükből és megy a rinyálás a torrentre...

Ppix 2013.02.09. 22:08:49

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe:
"azert aki nem ismeri a Narnia koteteit azert egy kicsit finomabban banjon a jelzokkel"
Nem tudom mi köze ennek a kötetekhez, a Narnia első film mindenesetre vérciki híg ócskaság.

VacakBlogHu 2013.02.10. 00:11:58

A Bosszúállók nem rossz! Képregény film, nem dokumentum film.

dekás dezső 2013.02.10. 07:09:11

biztos tök jó filmek, de ezek közül egyet sem bírnék végignézni. az avatarból kb 6 percet láttam, aztán kuka, a többi alapból felejtős.:P

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.02.10. 07:58:30

@Ló Elemér: Az animációs stúdiók közül többen magyar alvállalkozókat is alkalmaznak :)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.02.10. 08:00:30

Érdekelne még két lista:
- legjobb bevétel/költség arány 1 millió dollár feletti költségvetésű filmeknél
- legrosszabb bevétel/költség arány 1 millió dollár feletti költségvetésű filmeknél

VVega · https://debugme.eu/ 2013.02.10. 09:43:27

@Távmunkás: ugyan nem felel meg az általad kérteknek, de minden idők legjobb bevétel/költség arányú filmje valószínűleg a Paranormal Activity, a maga 193 millió dolláros bevételével és 15 ezer dolláros előállítási költségével.

Bérgyilkos Bohóc 2013.02.10. 11:12:21

@shushu2: Csak magadat okolhatod. Mégis mit vártál a Vasember, Hulk, Thor... után? Vagy láttál te már egyáltalán szuperhős/képregény filmet? Nyilvánvaló volt, hogy ez is az lesz, egy MESE (igen, nyilaznak) csak grandiózusabb, egy geek álom a tucatnyi szuperhős miatt. Amúgy sosem értettem, hogy lehet ész nélkül, csak a dicséretek miatt moziba menni, ahelyett, hogy utánanéznél, mi is ez (a trailerből egy az egyben lejön a film minősége, még az idegenek "lenyilazása" is).

studkell 2013.02.10. 11:20:00

Posztolónak: kicsit nézz utána a helyesírásnak és a központozásnak. A gondolatjel meg ne kötőjel legyen. Mondjuk - valahogy - így kéne.

Bloodscalp 2013.02.10. 12:37:51

@Bérgyilkos Bohóc: és tegyük hozzá hogy a film képregényből készült, amiben kb szintén ez van, vagy még agyamentebb dolgok - dimenzió kapukon átjövő szörnyeket nyilaznak/lőnek/ölnek meg, döbbenet.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.02.10. 19:10:58

@Ppix: hat talan ezt serelmeztem: "Egy harmadik részre még visszatértek a szekrényben bujkáló, vélhetően szexuálisan zaklatott gyerekek, akik a valóságból a fantasy világba menekültek, de ennél már csak 155 millió volt a költségvetés."

olvassa el a konyvet es utana lehet rola velemenye de a megfilmesites utan...
süti beállítások módosítása