De mi az a Mozivandál?


A Mozivandál filmkritikákat ír és kritikus filmekkel, reklámokkal, valamint előzetesekkel foglalkozik. (Akció/Thriller/Vígjáték/Horror/Dráma/ZS+) Korra, nemre való tekintet nélkül!

Friss kommentek

Mozivandál a Facebookon

Feedek

Asylum project Day 2 - Omega vagyok! Will Smith elmehet a picsába!

2013.01.29. 06:00 Jin_Ke (Fotelkommandó)

A Terminators - nincs megváltás óta tudom, egy Asylum filmet nézni nem egyszerű cselekvés, hanem egy igazi élmény. Mondjuk nem pont olyan, mint eljutni Bora-borára, vagy megmászni a Mont Blanc-t, sokkal inkább ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor a Havanna telepen a buszmegállóban az arcodba szarik egy galamb és amíg te próbálod tisztába tenni magad, elmegy előtted a busz. Ott állsz, tudod, hogy ez most veled történt, de nem hiszed el. Na, pontosan ezt éreztük mi is tegnap este.

omegaplakat.jpg

(Helyenként burkolt és kevésbé burkolt káromkodás előfordulhat!)

Azt hiszem a cím és a fő történetszál ismertetése elhanyagolható. Az Omega vagyok a méltán híres Legenda vagyok című Will Smith film feldolgozása meggyalázása. A történetről azért sem érdemes sokat írni, mert - ahogy arra már rájöttem - az Asylumos srácok nem szaroznak olyan dolgokkal, hogy a szádba rágják a sztorit. Ha elolvastad az eredeti film kétsoros leírását, akkor már képben vagy, felesleges rád hosszú és persze kínos perceket pazarolni, bele lehet csapni a közepébe. Mondanám, hogy ha a Terminatorsnál működött, akkor itt is fog. De nem mondom! Azért nem, mert így kurvára nem lehet filmet csinálni. Olyat már láttunk, hogy belecsapnak a film közepébe, aztán a végére kifejtik a történetet és lezárják, vagy éppen pont az eleje lett odarakva és a vége laposodik el. Ez előfordul a szakmában, méghozzá elég gyakran. De itt most megint az történt, hogy leültünk, elkezdtük nézni és csak kapkodtuk a fejünket. Ez most mi? Az meg mi? Ez most mi a faszom, az meg mi a tököm? Vége? És ezt másfél órán keresztül, megállás nélkül. Na, de akkor erősebb idegzetű olvasóinknak egy kicsit részletesebben is bemutatnánk a filmet.

Aki látta Legenda vagyok című alkotást az nagyjából tudja mi az eredeti sztori. Én most nem fogom leírni, mert kíváncsi vagyok, hogy aki nem látta az eredeti filmet azt mit ért meg ebből az írásból. 

i_am_omega.jpgAdott egy város. Hogy hol és melyik az rejtély. Egy anyuka ordibál egy autó mellett, sőt tulajdonképpen veszekszik egy zombival, de az lever neki egy irtózatos tockost és az anyuka meghal. Miközben drámaian lecsúszik az autóról a zombi elmenekül. Biztosan megijedt. Teljesen megmagyarázható módon, az eddig a kocsiban lapító gyerek kiszáll és éppen ekkor egy másik zombi az autó alól elkapja a lábát, majd vágás. Mark Dacascost látjuk. Na itt álljunk meg egy pillanatra. A legenda vagyok attól volt olyan jó, hogy Will Smith tök egyedül volt a vásznon és marha jól alakította a magára maradt utolsó túlélőt, aki küzd a téboly ellen. Hogy miért? Mert Will Smith jó színész, Mark Dacascos viszont - akárhogy is kedvelem - nem az. Egy tehetséges harcművész, akinek voltak értékelhető filmjei, de színésznek egyszerűen pocsék. Egyedül a Crying Freeman című anime filmváltozatának főszerepe volt ideális számára, mert abban a csávó konkrétan arról híres, hogy fapofával gyilkol. Dacascosnak pedig csak ez megy, mert ahogy elkezd "színészkedni" nem történik más, mint hogy az arca eltorzul és olyan fejet vág mint akin pillanatokkal azelőtt végeztek végbéltükrözést. Hát ki más merne egy ilyen kvalitással rendelkező színészre bízni egy ilyen szerepet? Hát persze, hogy az Asylum. Baszni rá, lehetne rosszabb is és tt még menthetőnek éreztem a filmet egyébként, mert ha a mozgására felépítenek pár jó akciójelenetet, akkor a film akár még közepesen szar is lehet. A következő jelenet viszont azonnal rácáfol a teóriámra. Ugyanis szerepe szerint Renchard (ez meg milyen elcseszett név már) felriad rémálmából és a riasztó hangjára kirohan az épületből is, az udvaron pedig egy zombi áll a lámpa alatt és füstölve sikít. Ez egy elég erős pillanat a filmben. Dacascos egy lövéssel lerendezi, egy másik zombit felakaszt, egy harmadikat leszúr, majd az udvaron komótosan lemossa a vért kezéről. Vagány. Itt gondolom arra akartak építeni (még helyesen), hogy a zombik csak éjszaka jönnek elő és ezért van körbepakolva reflektorral a ház, pont úgy mint a Legenda vagyokban. Egyetlen probléma, hogy esti zombit többet nem látsz a filmben, innentől már csak nappal támadnak. Dacascosnak van egy fél perces értékelhető jelenete, amikor gyakorol az udvaron egy rohadt hosszú bottal a kezében, de többet verekedni nem nagyon látod. Fasza. Mivel ilyen tempóban négy oldal lenne elmesélni a történetet és a végén ugyanúgy nem értenétek miről van szó ezért szorosabbra húzom a gyeplőt.

Renchard elalszik, felébred, földhoz vág egy rádiót, autózik, fut, autózik, megüt egy zombit, a zombi meghal. Renchard autózik, fut, autózik, leszúr egy zombit, a zombi meghal. Renchard autózik, bombákat ragaszt oszlopokra, fut, autózik. Renchard vacsorázik, olvas, videoüzenetet kap, megijed, hanyattesik, kirohan a házból, visszarohan, rájön, hogy még vannak túlélők, méghozzá egy csaj. Jön két csávó, elakarja vinni Renchardot (dehülyenévezmégmindig) a csajhoz, az vitatkozik, majd elmegy velük. Az egyik csávó meghal, a másik eltűnik, Renchard megtalálja a csajt, menekülnek, zombit ölnek. Az eltűnt csávó megjelenik, ellövi Renchard két lábát és a kezét, elviszi a csajt. Renchard fut! ( ne foglalkozz vele, hogy ellőtték a lábát) autózik, megöli az elveszett csávót, megmenti a csajt, robbanás, csók vége!

289298_1.jpgNa, dióhéjban ennyi a film, csak éppen másfél órán keresztül. Persze mindezt rohadt erős vizuális és színészi támogatással. Körülbelül 30 mondat hangzik el a filmben, amiknek érdekességük, hogy semmi közük egymáshoz. Mindezek mellé olyan jeleneteket képzeljetek el, hogy Mark Dacascos hugyozik a sivatagban, miközben azt ordítja, hogy ezt neked világ, majd a következő jelenetben amikor bemegy a házba, konkrétan maga elé engedi az operatőrt. Az jó nem? Apropó operatőr, amikor a szereplők rohannak, akkor a kamerás ember is rohan, de rétest biztos nem kap, mert kicsit sem lépnek egyszerre. Húsz méter futás után, már küzdesz, hogy lent tartsd a chipset. Borzalmas. Az elveszett csávót egyébként a forgatókönyvíró Geoff Meed alakítja, aki talán az Asylum stúdió legjobb színésze. Ez persze csak annyit jelent, hogy legalább nem néz a kamerába és hitelesen tud hülye lenni. Amikor ez a fickó Griff Furst rendezővel dolgozik együtt, akkor születnek olyan alkotások mint ez a film, vagy a Tökéletes Katonák (vajon mi lehet az eredeti film címe?). Félelmetes a két pali. Olyanokra odafigyelnek, hogy a világvége után minden autónak biztosan le van merülve az akksija és ezért csak manuál váltós autót lehet lopni, mert az automatát nem lehet betolni. Dícséretes. Csak éppen azt elfelejtették kifejteni, hogy ki a főszereplő, melyik városról van szó, miért lettek zombik az emberek, miért akarja Renchard felrobbantani a várost és úgy egyébként is ezt miért úgy képzeli el, hogy bombákat ragaszt olyan villanyoszlopokra, amire az van írva, hogy No smoking.

A film költségvetéséről semmit nem találok, de olyan ötven és százezer dollár közé saccolom, mert digitális effect egy darab nincs, minden zombi ugyanazt a jelmezt használja és takarékossági szempontból New York helyett, az arizoniai sivatagban forgattak, ahol túl sokat nem kellett dolgozni azért, hogy kihaltnak tűnjön a díszlet.

Ejj, de várom már a következő vasárnapot!

Értékelés: 1,5/10

4 komment

Címkék: will smith akciófilm legenda vagyok i am legend zombik mark dacascos asylum stúdió omega vagyok kritika i am omega

A bejegyzés trackback címe:

https://mozivandal.blog.hu/api/trackback/id/tr605048888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.29. 10:43:08

még soha nem tudtam rávenni magam, hogy asylum filmet nézzek, de komolyan, volt már 1-2 gyenge pillanatom, mikor majdnem, de akkor se néztem. :D

Bloodscalp 2013.02.14. 18:16:25

lehet nem figyeltem eléggé, de amúgy miért ez a címe hogy Omega vagyok?:D

Bloodscalp 2013.02.14. 18:29:22

mármint miért Omega, dehát tökmindegy, zacskó csipszet is írhattak volna oda.

varvolgyi 2015.08.23. 17:16:37

Két film keverékéből jött ki a cím:
1971 - The Omega Man - Charlton Heston
és a 2007-es Will Smith-féle "I Am Legend". "Sajnos" kifelejtették az elsőt: 1964-es The Last Man on Earth-öt.

I am the last legendary omega man on the earth. :-)
süti beállítások módosítása