De mi az a Mozivandál?


A Mozivandál filmkritikákat ír és kritikus filmekkel, reklámokkal, valamint előzetesekkel foglalkozik. (Akció/Thriller/Vígjáték/Horror/Dráma/ZS+) Korra, nemre való tekintet nélkül!

Friss kommentek

Mozivandál a Facebookon

Feedek

Call me Master Chief! - Így reklámozzunk játékot jól

2013.01.23. 19:20 Pityka80

A Halo világa már sok játékost elvarázsolt. A Microsoft eddig 3 részt készített (egyik) legismertebb játékából, majd egy kis szünet után egy újabb trilógia készül. Ennek első része a Halo 4, amely reklámozására, pontosabban egy kis kedvcsinálásra készítettek egy filmet, ez a Halo 4: Forward Unto Down.

09.jpg

A Halo4: Forward Unto Down nem más, mint egy másfél órás, élőszereplős film, melyet a játék megjelenése előtt bárki megnézhetett, mégpedig úgy, hogy 5 héten át, hetente egy 15-20 perces epizódot tettek közzé az interneten. Nem játszottam a játékkal, sőt, a játék előző részeivel sem, de már többször olvastam róla, több videót is megnéztem, így a látvány és a hangzás miatt már vártam ezt a filmet. A 10 milliós büdzsé java része a vizuális effektusokra, a helyszínek kialakítására, valamint az egyéb díszletekre/öltözékekre ment el.

A történet szerint egy idegen bolygón lévő katonai kiképzőbázison járunk, itt folyik az újonc katonák felkészítése, mind elméletben (taktika/stratégia), mind gyakorlatban. Fiatalok vesznek részt ezen a kiképzésen, akiket a tervek szerint a későbbiekben a megfelelő tudás elérése után komolyabb harcokban vetnének be. A film teljes egészében ezen a bázison, valamint a körülötte lévő erdőben játszódik.

A fő karakter Thomas Lasky, aki megpróbál bátyja, a híres, harcban elhunyt katona nyomdokaiba lépni. Mindent megtesz azért, hogy olyan jó katona váljon belőle, mint testvére volt, még a parancsmegtagadás is belefér nála. A film első felében bevezetést kapunk a kiképzés hétköznapjaiba, megismerjük a karaktereket, a bázis lényegét, a harcolás képességének fontosságát, majd a film második felében megérkezik az ellenség, onnantól pedig kőkemény rohanás indul az életben maradásért. Itt jön a képbe Master Chief (John-117) is, a képzett (avagy a tökéletes) katona, aki a bajba jutott kadétok segítségére siet.

06.jpg

A szereplőkről

Nem igazán találunk nagy nevet a listán, de talán nem is annyira probléma ez, hiszen a film egyértelműen nem a színészi játékra épül, hanem a látványra, a hangulatra, amit maga a játék is adhat. Ettől függetlenül a színészek nem húzzák le a filmet, hozzák azt a szintet, ami ide minimálisan szükséges.

Látvány és hangzás terén korrekt alkotásról beszélhetünk. A bázis területe szép, a felszerelések és az idegen lényeg jól kidolgozottak, a harcok pedig sokat segítenek a játékban átélhető hangulat megteremtéséhez. Amikor az idegen lények elérik a bázist, elindul a hajsza. Minden perc rohanás, küzdelem az életért, miközben fegyverzajok és robbanások hallhatóak mindenhonnan. A 2,5 méter magas Elite Zealot energiakardja nagyon hatásosra sikeredett, de hasonlóan vélekednék a majd’ 4 méter magas Vadászról (Hunter) is. A járművek, valamint a katonai ruhák és fegyverek hangja mind dobnak a hangulaton, az ember időnként tényleg képes saját magát is oda képzelni és rettegni, vajon az idegen lény megtalál-e minket is a fegyverraktárban, vagy utol ér-e minket, miközben éppen az utolsó űrhajó felé rohanunk a sötét erdőben.

05.jpg

Értékelés / Kritika

Véleményem szerint, aki úgy ül le megnézni a filmet, hogy tudja, ez a film nem az Oscar díjas alakításokról, vagy világmegváltó gondolatokról szól, hanem az említett játék hangulatát próbálja felidézni, visszaadni, az nem fog csalódni a filmben. Nem lett fölöslegesen hosszú, de nem is csak rohanás és lövöldözés az egész, egyszerűen bemutatja az újonc katonák hétköznapjait, valamint az életükért vívott harcot a félelmetes ellenséggel, mindezt egy idegen bolygón.

Értékelés: 7,5/10 (Szóval nekem tetszett)

De kinek is ajánlom a filmet?

Aki ismeri (és szereti a játékot), annak mindenképpen; aki szereti a sci-fi filmeket, annak mindenképpen; aki a látványra és a hangzásra „gerjed”, annak mindenképpen.

Itt látható a film előzetese:

 

Szólj hozzá!

Címkék: microsoft reklám sci-fi akció online film halo 4 Halo Halo forward unto dawn halo film thomas lasky

A bejegyzés trackback címe:

https://mozivandal.blog.hu/api/trackback/id/tr575039455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása