De mi az a Mozivandál?


A Mozivandál filmkritikákat ír és kritikus filmekkel, reklámokkal, valamint előzetesekkel foglalkozik. (Akció/Thriller/Vígjáték/Horror/Dráma/ZS+) Korra, nemre való tekintet nélkül!

Friss kommentek

Mozivandál a Facebookon

Feedek

Születésnaposok - Ernest Borognine

2013.01.24. 15:53 Jin_Ke (Fotelkommandó)

A jó öreg Dunlop őrmester ma lenne 96 éves, de sajnos tavaly, július 8-án elhunyt. 

ernest.jpgErnest Borognine Észak-Olaszországból bevándorolt szülők egydüli gyerekeként született 1917. január 24-én Connecticut államban. Szülei valójában Ermes Effron Borognino névre keresztelték, ezt egyszerűsítette később Ernest Borognin-ra. Fiatal évei teljesen eseménytelenül teltek, rajongott a sportokért és egész jó boxolónak számított. A gimnáziumból kilépve egy átlagos, cél nélküli srác volt, akit a színészet még távolról sem érdekelt. Jobb ötlet híján belépett a haditengerészetbe, ahol le is húzott tíz évet, majd később pár évi gyári munkával kereste meg a kenyérre valót. A robotmunkát egész hamar megunta és édesanyja unszolására beadta derekát és elkezdett dráma órákra járni. A végén úgy alakult, hogy a komplett képzést elvégezte és csatlakozott egy színtársulathoz. A társulatban eltöltött négy év alatt rengeteg szerepet játszott és tehetségére egyre többen felfigyeltek. A legnagyobb áttörést a Harvey című darab jelentette, amit a Boradwayen is műsorra tűztek. Az előadásnak óriási sikere volt, Ernest előtt pedig megnyíltak Hollywood kapui és egy elképzelhetetlenül és egyedülállóan hosszú 61 éves aktív pályafutás vette kezdetét. Már karrierje elején olyan sztárokkal játszott együtt, mint Frank Sinatra, sőt 1955-ben még az oscar díjat is elvitte előle Marty megformálásáért. Nálunk a "fiatalabb" generáció főleg az 1984-es Airwolf című sorozatból, illetve személyes kedvencem, az 1980-as Szuperzsaru címből ismerték. Legutoljára a RED című filmben tűnt fel 2010-ben és akkor is gyakorlatilag úgy nézett ki, mint a Szuperzsaruban. Egy igazi, imádnivaló fickó, egy kortalan színész. Nyugodjék békében!

 

Érdekesség: 1949 és 1972 között négyszer házasodott, utolsó feleségével Tova Traesnaessel viszont 1973 óta éltek boldog házasságban.

Szólj hozzá!

Címkék: oscar díj hollywood marty RED ernest borognine szuperzsaru airwolf

A bejegyzés trackback címe:

https://mozivandal.blog.hu/api/trackback/id/tr435040783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása