De mi az a Mozivandál?


A Mozivandál filmkritikákat ír és kritikus filmekkel, reklámokkal, valamint előzetesekkel foglalkozik. (Akció/Thriller/Vígjáték/Horror/Dráma/ZS+) Korra, nemre való tekintet nélkül!

Friss kommentek

Mozivandál a Facebookon

Feedek

Éliás-Tóbiás egy tál emberhús

2010.04.10. 18:00 Jin_Ke (Fotelkommandó)

Nyissuk ki a szekrényünket, ahol a DVD és playboy gyűjteményünket tartjuk, majd fogjunk egy turmixgépet és dobáljuk bele a következő filmeket: A világvége után, Vak Végzet, Mad Max. Ha ez megvan akkor vegyük ki a nagymama szekrényéből a bibliát és kezünkbe véve imádkozzunk mikor megnyomjuk a bekapcsoló gombot.

Az eredmény a következő lesz: Éli könyve.

Ha az ember elolvassa a filmhez kapcsolódó hozzászólásokat különböző oldalakon, valamint a filmkritikusok véleményét, akkor bizony nem sok kedve lesz kifizetni a jegy árát az Éli könyvére. Pedig a film egyáltalán nem olyan rossz. Bár a tökéletestől is nagyon messze van de azért még fogyasztható. A szereplőgárda (Denzel Washington, Gary Oldman, Mila Kunis) korrekt, az operatőr (Don Burgess) szintén rendben van. Még a rendezővel (Albert Hughes)sincs komolyabb probléma.

 

A film igazi gyengepontja Gary Whitta első filmes forgatókönyvíró, akinek az Éli könyve a bemutatkiozó mozija. Sajnos ezt sok helyen észre fogjuk venni. Logikátlanság a logikátlanság hátán. De erről majd később.

Dióhéjban a történet:

Az emberiség nagy része elpusztult egy nagy háború útán (amiről egyébként soha nem tudjuk meg pontosan miért is tört ki) , beleértve az állat és övényvilág 90%-át. Rengeteteg túlélő éppen ezért kannibalizmushoz folyamodik, így a föld legnagyobb kincsei  az állati eredetű zsiradékok, kisállatok húsai és persze a víz lesznek, valamint olyan apróságok mint pl.. a kfc-s tasakos só (WTF?), öngyújtó, könyvek stb. Azonban semminek nincs akkora értéke és hatalma mint a vallásnak és a bibliának.

Adott egy kemény, mindenre elszánt, hívő harcos Éli (Denzel Washington), aki magánál hordozza a világ legnagyobb kincsét a bibliát. Van nekünk egy zsarnokunk aki egy kisváros könyörtelen ura: Carnegie (Gary Oldman) aki mindenre képes, hogy megszerezze a szent könyvet, és persze a kötelező női szereplő a világvége bond lánya, Solara(Mila Kunis), aki a messziről jött idegenhez szegődik, hogy nyomorúságos életének értelmet adjon és megmeneküljön a kegyetlen Canegie markából.

A többit szerintem már mindenki ki tudja találni aki legalább három akciófilmet látott életében.

Mielőtt jót vagy rosszat mondanánk a filmről először is szögezzük le, hogy ez egy szögegyszerű trashfilm.

A stílus minden jegyét magánl hordozza: remek akciók, posztapokaliptikus látványvilág, vér, erőszak és egyéb nyalánkságok. Idáig jó.

Azonban a egyszeri ember nehezen tudja ezeket a jelzőket összepárosítani a keresztény vallással mint fő motívummal. Ez már alapból baljós felhőt sodor a film fölé, de innem még fel lehetett volna hozni a filmet.

Hiszen gondoljunk csak bele, ha az emberiség nagy része elpusztul, a túlélők pedig mocsokban és nyomorban élnek cél nélkül, valóban hatalmas fegyver  lehet a hit. Még azt is elhinném, hogy ha csak egy biblia maradna az egész földön, akkor annak tulajdonosa valóban irányítása alá vonhatná és kedvére manipulálhatna sok ezer embert.

De akkor még is hol bukik el a film?

A forgatókönyvön és film végén látható, végetlenül giccses és a már tipikus , "ezt is láttuk valahol" jeleneten. Mint említettem Gary Whitta forgatókönyvírónak az Éli könyve a bemutatkozó műve és ez rengeteg helyen visszaköszön a filmben. Túl sok szálon kezdi kibontani a történetet de igazából egyen sem fejezi be. Végignézzük a filmet és úgy jövünk ki a moziból, hogy na, jók voltak a bunyók, igen, korrekt volt a látványilág, voltak benne jó dumák, de mi volt a lényeg?

Nem tudjuk meg miért és kik között tört ki a háború, kik nyerték, kik veszítették, és hogy tulajdonképpen volt-e bármi értelme Éli több évtizedes bolyongásának amit mi 120 percben követhettünk nyomon.

Összességében egy közepes akciófilmről van szó, ami többnek akar látszani mint ami valójában, és ez kicsit sem sikerül neki. Nem volt rossz alapötlet, hogy a vallás és a hit köré építsék a történetet, de sajnos nem sikerült azt a bizonyos mérleget egy szintben tartani és ez keményen rányomja a bélyegét a filmre.

 

 

Mindezek ellenére a műfaj kedvelői nyugodtan megnézhetik, egyszeri kikapcsolódásnak megfelel, de mély nyomokat senkiben sem fog hagyni valószínűleg.

Denzel Wahington most is jó, Gary Oldman úgy szintén, Mila Kunis pedig hozza a középszintet.

Egy pár pillantást biztos érdeme lesz vetni Gary Whitta további munkáira, hátha tanul a saját hibájából...

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kritika akció denzel washington trash akciófilm mila kunis gary oldman éli könyve éli könyve kritika

A bejegyzés trackback címe:

https://mozivandal.blog.hu/api/trackback/id/tr491910087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása