De mi az a Mozivandál?


A Mozivandál filmkritikákat ír és kritikus filmekkel, reklámokkal, valamint előzetesekkel foglalkozik. (Akció/Thriller/Vígjáték/Horror/Dráma/ZS+) Korra, nemre való tekintet nélkül!

Friss kommentek

Mozivandál a Facebookon

Feedek

Top 10 akciójelenet az elmúlt 40 évből

2013.02.15. 09:35 Jin_Ke (Fotelkommandó)

Nem lennék igazi akciófilm fanatikus, ha nem szentelnék egy teljes posztot a legjobban sikerült akciójeleneteknek. Mostanában nagy divat lett, hogy mindent akciófilmnek definiálunk, amiben egynél több ütés van és legalább egy légpuskát elsütnek. Az igazi rajongók ilyenkor a fejüket fogják, hiszen pontosan tudjuk, hogy a jó akciómoziban a film legalább 70%-a tömény akció. Nem árt, ha van egy tömör és tartalmas történet, de a lényeg, hogy a látvány jó legyen és ne lankadjon a néző figyelme, ne legyenek üresjáratok. Látvány és látvány! Jó kamerabeállások, szép koreográfiák, határozott mozdulatok, jó kaszkadőrmunka. A blue-box előtt, hevederbe öltöztetett és kötélen rángatott CGI hősöktől a hidegrázás jön rám. Egy sci-fiben, vagy képregény adaptációban elengedhetetlen, de hogy egy "mezei" akciófilmnél miért alkalmazzák, az rejtély. Egy tehetséges kaszkadőrgárda sokkal különb látványt tud a képernyőre varázsolni, még akkor is, ha test test elleni küzdelmet csak keveset látunk, mert a fő hangsúlyt a fegyverekre, vagy az autós üldözésekre fektetik.

Mai posztunkban megpróbáljuk összegyűjteni, a valaha készített legjobb "verekedős" jeleneteket. Előre is elnézést kérünk, ha valaki hiányol a listáról egy-egy kultikus filmet, de nálam a fent említett "technológiával" készült jelenetek rá sem nézhetnek erre a listára. Nagyon nehéz lesz sorrendet állítani, mert a listában szereplő színészek/harcművészek közül sokaknak több tucatra rúg azon jeleneteinek száma, amelyek már önmagukban valamilyen díjat érdemelnének. Na de azért próbáljuk meg a lehetetlent...

Egyes jelenetek brutális képsorokat tartalmazhatnak, ezért megtekintésüket csak 18 éven felüli olvasóinknak ajánljuk!

10. Jet LI vs Cyril Raffaelli (Kiss of the Dragon)

Azt gondolnánk Jet Li-től a legegyszerűbb jó jeleneteket gyűjteni, de ez sajnos korántsem így van. Li Lien-Csie alias Jet Li nem hiába nyert 12 évesen wushu bajnokságot. Villámgyorsan mozog, hajlékony és pontos. Ennek ellenére, teljesen érthetetlen módon a legtöbb filmjében folyamatos túlzásokba esik, nagyon nehéz tőle olyan filmet találni, ahol nem használnak kötelet. Karrierje elején nagyobb eséllyel találkoztunk ilyen filmekkel, de körülbelül a 90-es évek közepétől minden filmjébe sikerül becsempészni legalább egy teljesen hiteltelen és nevetséges mozdulatot. Listánk 10. helyére a 2001-es Sárkány csókja zárójelenetével került fel. A dojoban látható jelenet szép tisztelgés a Tomboló Ököl előtt, az "ikrekkel" látható bunyó, pedig Raffaellinek is köszönhetően egyszerűre, de látványosra sikerült.

9. Tony Jaa vs Lateef Crowder (Tom Yum Goong)

Tony Jaa neve 2003-ban robbant (itthon 2005), amikor bemutatták Ong Bak című filmjét. Az akkor 27 éves thai srác, akkor olyat mutatott, hogy az európai és amerikai közönségnek leesett az álla. Brutális hajlékonyság, kidolgozott mozdulatok, félelmetes ugrások. A film bemutatása előtt ,egy közel egy órás werkfilmben mutatták be a televíziókban, miként is készült el a film. Tisztán látható, hogy profi, az utolsó tizedmásodpercig megtervezett jelenetek láthatóak a filmben. 2008-ban mutatták be a Tom Yum Goong című filmjét, melyet sok helyen tévesen Ong Bak 2-ként harangoztak be. A film már korántsem volt akkora újdonság, mint az Ong Bak, de szerencsére itt is töménytelen mennyiségű akciót láthatunk. A legszebb pillanat ami a 9. helyre volt elég Tony Jaa és Lateef Crowder jelenete. Ha a Crowderen kívül bárki más játssza az ellenfelet, szinte egészen biztos vagyok benne, hogy bukik a script. (Észrevettétek, hogy Tony Jaa mindig úgy néz ki, mintha forgatás előtt megevett volna két zacskónyi savanyú cukrot?)

8. Kevan Ohtsji vs Ian Anthony Dale (Mortal Kombat Legacy)

Bár kakukktojásnak is tekinthetnénk, hiszen ebben van egy kis számítógépes utómunka, de nem tudnék a tükörbe nézni, hogy ha Mortal Kombat rajongóként nem kerülne fel a listára ez a jelenet. A Mortal Kombat című játékot többször is filmre vitték már. Az első mozifilm annyira újdonság volt, hogy sokan szemet hunytunk a blődsége fölött, a másodiknál azonban már nem tudtunk ennyire elnézőek lenni. A Conquest sorozatot imádtuk, a koreográfiák már egészen vállalhatóak voltak, de inkább az újdonsága miatt lett sikeres és mert sok karaktert ismertünk meg általa, azonban a sorozat lezárása világvége hangulatot váltott ki a rajongóból. A Mortal Kombat Legacy egy tízrészes, minimális költségvetésből készült websorozat közepesen ismert színészekkel. Egy epizód egy, vagy két karaktert mutat be. Ezek közül kétségtelenül Scorpion és Sub-Zero jelenete sikerült a legjobban. Nem csak sorozathoz mérten, hanem úgy általánosságban is megérdemli a 8. helyet. Rövid, tömör és látványos. 

7. Michael Jai White vs Matt Mullins (Blood and Bone)

A 2009-es Blood and Bone című film itthon nem került bemutatásra. Kár érte. Egy mezei akciófilm jó szövegekkel, jó bunyókkal. A 7. helyre Jai White és Matt Mullins produkciója került. Mind a ketten kiváló harcművészek, Mullins flegmasága pedig annyira illik az egészhez, hogy még az apróbb hibáit is elnézzük miatta.

6. Scott Adkins vs Marko Zaror (Undisputed 3)

Scott Adkins a Vitathatatlan kettő Uri Boykájaként robbant be igazán a köztudatba, pedig már azelőtt is a legjobb kaszkadőrök egyike volt. Többszörös kick-box bajnok és mostanában mintha már színészi kvalitás is felfedezhető lenne nála bizonyos másodpercekben. Marko Zaror nem kevésbé elismert harcművész és ez nagyon jót tett a Vitathatatlan 3 végső összecsapásának szánt jelenetben.

5. Dean Geyer vs Scottie Epstein (Never Back Down 2)

Dean Geyer neve hallatán valószínűleg senki nem rohan eszét vesztve az aláírt fanpólókért a szekrényekhez és Scottie Epstein nevére is legfeljebb csak páran kapják fel a fejüket. Geyer egy Dél-afrikai származású színész, legismertebb szerepei talán a Terra Novából Mark Reynolds karaktere, vagy a Glee-ből Brody Westoné. Számunkra ez teljesen érdektelen, hiszen a lényeg, hogy harcművész családból származik így kötelezően fekete övet szerzett karatéban, Scottie Epstein pedig egyébként is aktív MMA harcos, még akkor is, ha csak évente egy meccset játszik. A Never Back Down 2 zárójelenetét korrekt módon összerakták, az első tíz másodperc kicsit gyenge, de onnan beindul. Megérdemli az ötödik helyet.

4. Sammo Hung Kam Bo vs Richard Norton (Xia ri fu xing)

Sok európai és amerikei csak röhög Sammo Hung megjelenésén, Kínában azonban a legnagyobb sztárok közé tartozik, nem véletlenül. Jackie Chan és Yuen Biao társaságában végzett a kínai operában kiváló eredménnyel és bár testsúlya miatt a filmekben is sokat cseszegetik ha harcra kerül a sor mindenki ámul a páratlanul gyors mozgásán. A szerencsétlen magyar címmel megáldott Vigyázat, már megint nyomozunkban Richard Nortonnal vív egy remek harcot, melyben jellemzően megtalálhatóak a poénos mozdulatok, de a csibészes harcmodor is. Mi csak ámulunk, hogyan lehet ilyen rugalmasan és gyorsan mozgatni egy ekkora testet.

3. Donnie Yen vs Wu Jing (Sha Po Lang)

Sokat gondolkodtam, hogy Donnie Yentől melyik jelenetet tegyem ide, de végül a Wu Jing-gel vívott párharc került a lista 3. helyére. A jelenet 2006-ban megkapta a legjobb akciókoreográfia címet és ez nem a véletlen műve. Tessék csak megnézni! (Vigyázat, kifejezetten véres jelenet!)

2. Jackie Chan vs Benny "The Jet" Urquidez (Wheels on Meals)

Nem hiszem, hogy Jackie Chant bárkinek is be kéne mutatnom. Tudását és munkáját még a legkritikusabb akciófilm rajongók, vagy éppen utálók is elismerik. Legjobb jelenete talán Benny The Jettel vívott küzdelme a Gördülő Kung-fu című filmben.

1. Bruce Lee vs Chuck Norris (Way of the Dragon)

Senkit nem ér meglepetésként, hogy az első helyre a Bruce Lee és Chuck Norris párbaja került. A jelenet több szempontból is mérföldkőnek számított 1972-ben. Arról nem beszélve, hogy egy kínai hős legyőzi a nagy amerikai harcost, ebben a jelenetben láttuk először amikor két teljesen különböző stílus csap össze. 2013-ban már idejétmúltnak tűnhet a küzdelem a Mátrixon felnőtt nemzedék számára, de mi a mai napig élvezettel nézzük vissza, ahányszor kell. A jelenetet úgy tessék nézni, hogy itt minden ütés betalált és a két úriember cseppet sem finomkodott egymással. Hiába no, egy szép barátság kezdete. ( Annyira olcsó lenne, ha most egy Chuck Norris viccet szúrnék be a cikk végére...)

Chuck Norris kijátszotta a Super Mariót. Balra!

8 komment

Címkék: harc verekedés chuck norris bunyó bruce lee jet li akciófilm sammo hung mortal kombat donnie yen scott adkins michael jai white

A bejegyzés trackback címe:

https://mozivandal.blog.hu/api/trackback/id/tr185073859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

joska61 2013.02.15. 11:53:10

Sehol egy Segal, Van Damme, Lundgrem? Nahát!? :-D

twisted 2013.02.15. 13:58:40

A két Ip Man filmben azért akad néhány említésre méltó jelenet. Például mikor egyszerre 10 karatést kalapál el.

Meg Tony Jaa harca Mad Doggal az Ong Bakból. Meg a hosszú vágás nélküli rész a Tom yum goongban.

Bruce Lee-től szerintem komolyabb a karateiskolás jelenet a Tomboló ökölben, és az O'Harás is a Sárkány közbelépben.

Void Bunkoid 2013.02.15. 15:11:15

Hát ez kissé szubjektív egy felsorolás, erősen csak az elmúlt 40 év csangcsung-fingfung-csittcsatt-kungfu-nuncsákó filmjeiből próbál válogatni.

Egy kicsit együttérzek Jóskával, hol maradnak az izomtorony gyerekek a nyolcvanas évekből, amikor a főgonosz elé kerülve ledobálnak magukról egy hadseregnek is sok lőfegyvert, megmutatva a főg*cinek, hogy nemcsak látványberuházás ez a bicepsz itt heee, szítszedlek pusztakézzel - de még bizony sokszor az Indul a bakterház szilvásgombóc-csatája is izgalmasabb meg élvezhetőbb, mint ezek a harminckilós ferdeszeműek, akik lehet hogy rendkívül ügyesebbek és jobban csinálják a spárgát nálam, de én még mindig azt vallom, hogy a legtöbb ilyen nikkelbolha ha egy bármilyen normális méretű kisportoltabb fehérember kartávolságán belülre kerül, akkor általában a nemspárgázó fehér harcosok meg szokták fogni a kis kínai donaldkacsát, és kettétörik, mint egy szál ropit :)

Jin_Ke (Fotelkommandó) · http://fotelkommando.blog.hu 2013.02.15. 15:43:34

@Void Bunkoid: Próbáltam azokat összeszedni, amikor 1v1 a felállás. A több emberes bunyók egy következő posztban jönnek majd. Van Dammenak sőt még Stallonenak a Rockyban is vannak isteni jelenetei, de azok csak élvezhetőek. Az hogy hol az egyik hol a másik üt egyet fél perces szünetekkel az minden csak nem profi jelenet. Van Damme-tól pedig szinte csak ilyet látni kickboxer, véres játék, oroszlánszív stb...

"erősen csak az elmúlt 40 év csangcsung-fingfung-csittcsatt-kungfu-nuncsákó filmjeiből próbál válogatni."

A felsorolt filmekből ez mindössze csak háromra igaz :)

Void Bunkoid 2013.02.15. 16:11:42

@Jin_Ke (mozivandal.blog.hu): na jó, az oroszlánszívvel igazad van (a legnagyobb kedvencem az a "technika", amikor egy irdatlan maflás le van filmezve vagy tizenöt kameraállásból és az összeset sorban letolják két másodperc alatt, és még hagyján hogy de villámkezű a gyerek, mert két másodperc alatt tizenötször veri szájba az ellent, de az ellen mekkora keménygyerek, hogy két másodperc alatt képes tizenötször kinöveszteni és kiköpni a metszőfogát! :)))) - de az a zsékat legalja...de legalább lehet jókat röhögni :)

Levente B. · combatant.blog.hu 2013.02.15. 18:50:27

Zhang Yimu - The Hero (Hős)?

Jin_Ke (Fotelkommandó) · http://fotelkommando.blog.hu 2013.02.15. 19:04:17

@Ridley44Lev: Az egy remek film, de a csillebérci kalandparkban kevesebb a kötél mint a Hős egy jelenetében :)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.02.16. 17:13:31

Kurt Sloane vs Tong Po !!! Kickboxer
süti beállítások módosítása