De mi az a Mozivandál?


A Mozivandál filmkritikákat ír és kritikus filmekkel, reklámokkal, valamint előzetesekkel foglalkozik. (Akció/Thriller/Vígjáték/Horror/Dráma/ZS+) Korra, nemre való tekintet nélkül!

Friss kommentek

Mozivandál a Facebookon

Feedek

Születésnaposok - Telly Savalas

2013.01.22. 16:30 Jin_Ke (Fotelkommandó)

Új rovatunk első hírnöke, nem más mint kedvenc kopasz detektívünk, a nyalókázzunk az egészségért mozgalom leghíresebb aktivistája, Telly Savalas, aki 21.-én ünnepelte volna 91. születésnapját!

telly-savalas~s600x600.jpgLehet, hogy sokan nem tudják, de a Kojak sorozat főszereplőjének eredeti neve Aristotelis és a szerepéhez illően valóban görög származású, de New Yorki születésű volt. Aristotelis Savalas 1922.január 21-én látta meg a napvilágot és a  "Telly"  becenév  csak az egyetemi évek körül ragadt rá. Theo Kojak megformálója annyira görög származású volt, hogy középiskolai tanulmányai megkezdéséig szinte csak görögül beszélt. Ez az USA-ban azért elég ritka volt már akkoriban is. Az egyetemi tanulmányait angol, rádiózás és pszichológia szakon végezte, majd kezdetekben még rádiós műsorvezetőként helyezkedett el. Miután több sikeres műsort is vezetett a televíziózás felé vette az irányt és először rendezőként próbálta ki magát az egyik legnagyobb hárombetűs amerikai csatornánál. Egy idő után átállt a kamera másik oldalára és kezdetét vette színészi pályafutása. Karakterszínészként több sorozatban is feltűnt, majd 1962-ben kapta első komolyabb elismerését az Alkatrazi emberben játszott szerepléséért. Ezt a játékát oscar díj jelöléssel is jutalmazták és bár a kis aranyszobrot azonban nem sikerült hazavinnie a karrierje igen csak nagy hátszelet kapott és jöttek is sorban a jobbnál jobb filmek. A halál 50 órája, Piszkos tizenkettő (golden globe jelölés), Kelly Hősei, mind nagy sikerű filmek. Természetesen a felsorolásból nem maradhat ki a fent már említett Kojak sorozat sem, ami 1973-1978 között rendszeresen jelentkezett a televíziók képernyőjén. A kopasz, állandóan nyalókázó és nyomozó aki mindent felderít egyéni, szurkálódó stílusában elsöprő sikert aratott az USA-ban és Európában is. 1990-ig több egész estés film is készült a sorozat után a rajongók kielégítésére. Az öreg Tellynek ekkora már örök bérlete volt a hollywoodi Hall of Fame csapatban és még olyan félrelépések sem törték meg karrierjét, mint a Poszeidon kaland, vagy a Piszkos tizenkettő elcseszett második, illetve harmadik része. 

Aristotelis "Telly" Savalas 1994-ben hagyott itt minket 72. születésnapja után egy nappal. Nyugodjék békében!

1 komment

Címkék: hollywood kelly hősei a halál 50 órája Születésnap Telly Savalas Kojak piszkos tizenkettő poszeidon kaland

A bejegyzés trackback címe:

https://mozivandal.blog.hu/api/trackback/id/tr135033894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.22. 16:49:47

Nyugodjék Békében!

Kojak nagy kedvenc volt!
süti beállítások módosítása