De mi az a Mozivandál?


A Mozivandál filmkritikákat ír és kritikus filmekkel, reklámokkal, valamint előzetesekkel foglalkozik. (Akció/Thriller/Vígjáték/Horror/Dráma/ZS+) Korra, nemre való tekintet nélkül!

Friss kommentek

Mozivandál a Facebookon

Feedek

Születésnaposok - Mariska Hargitay

2013.01.23. 16:15 Jin_Ke (Fotelkommandó)

Ma töltötte be 63. életévét a szigetelőszalag hollywoodi területi képviselője, a McGuyverként híressé vált Richard Dean Anderson, azonban mi nem vele foglalkozunk most, hanem a nála sokkal dekoratívabb, a mai napon már 49 éves Mariska Hargitayval.

8MariskaHargitay--3651540106996367369.jpgA magyaros hangzású keresztnév nem véletlen, ugyanis az Esküdt ellenségek sorozat Benson detektívjeként elhíresült Mariska édesapja, Hargitay Miklós volt. Amerikai nevén Mickey Hargitay kőbányán született és nőtt fel, sőt egy ideig még a Fradi csatára is volt, aztán az első lehetőséget megragadva, '47-ben az Egyesült Államokba szökött, ahol elég rendesen kigyúrta magát és megnyerte az '55-ös Mr. Universe címet. Egy ilyen jóvágású fickónak nem volt nehéz párt találnia, ki is fogta magának a kor egyik legnagyobb szexszimbólumát, Jayne Mansfieldet. Hat év alatt össze is hoztak három gyereket, ebből kettő fiú lett és egy lány, majd utána el is váltak egymástól. Így született meg Mariska Hargitay, akinek szerencséje van, mert két ilyen ember ritkán csinál ronda gyereket. 

A "mi Mariskánk" 1964. január 23-án látta meg a napvilágot Santa Monica-ban. Gyermekkora nem volt éppen felhőtlen, ugyanis 1967-ben alig volt három és fél éves, amikor édesanyjával és testvéreivel autóbalesetet szenvedtek. Mindegyik gyerek túlélte a balesetet, azonban Jayne Mansfield életét vesztette, Mariskát pedig egy csúnyán összeforrt heg emlékezteti a tragédiára.

Innentől már kicsit vidámabb a történet, évei viszonylag eseménytelenül telnek, de biztos ami ziher, '82-ben megnyeri a Miss Beverly Hills címet. Gyorsan fel is figyel rá a filmszakma és egy jelentéktelen film mellékszerepe után több sorozatban is kamera elé áll. Két leghíresebb sorozata, az egy évadot megélt 1992-es Tequila és Bonetti, ami egyébként méltatlanul alulértékelt és kár volt elkaszálni, a másik pedig az 1999 óta gyakorlatilag rendületlenül sikeres, több mint 13 évadot megélt Esküdt Ellenségek. Olivia Benson megformálásáért 2006-ban Mariska el is vitte a legjobb színésznő címért járó Emmy-díjat. A díj átvételekor köszönetet mondott édesapjának, aki alig két héttel később súlyos betegségben elhunyt. Az öreg Mickey még egy rész erejéig szerepelt is lányával a sorozatban.

2004 óta boldog házasságban él Peter Hermannal, 2006 pedig duplán sikeres évnek számított az életében, ugyanis megszületett kisfia, akinek a könnyen megjegyezhető August Miklos Friedrich Hermann nevet adták. Az élet nem fenékig tejfel még a hollywoodi sztároknak sem, ennek Mariska pont ékes példája, ugyanis 2008-ban egy elbénázott szánkózás következtében összeroskadt a tüdeje. Ez persze nem állította meg a munkában, de 2009-ben légmell miatt megint kórházba került. Reméljük azóta jobban vigyáz magára és ezzel a jó tanáccsal kívánunk neki Boldog Születésnapot!

Érdekességek:

- Két fiútestvérét "Zolinak" és "Miklósnak" hívják

- Több nyelven beszél, köztük magyarul, spanyolul és franciául is.

- Teljes neve Mariska Magdolna Hargitay, két keresztneve pedig Mária Magdolnára utal.

Szólj hozzá!

Címkék: születésnap hollywood esküdt ellenségek Mariska Hargitay magyar származású színésznő McGyver Richard Dean Anderson

A bejegyzés trackback címe:

https://mozivandal.blog.hu/api/trackback/id/tr665038883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása