De mi az a Mozivandál?


A Mozivandál filmkritikákat ír és kritikus filmekkel, reklámokkal, valamint előzetesekkel foglalkozik. (Akció/Thriller/Vígjáték/Horror/Dráma/ZS+) Korra, nemre való tekintet nélkül!

Friss kommentek

Mozivandál a Facebookon

Feedek

"Egyfilmes" színészek Hollywood-ban

2013.01.26. 15:34 Pityka80


Egyes szereplők, karakterek, filmek bizonyos oknál fogva örökre megmaradnak emlékezetünkben.
Ezekre általában örömmel és nosztalgiával emlékszünk vissza, és ha szóba kerülnek, olyankor mondjuk, hogy: „Emlékszel, amikor a filmben…”, vagy „Emlékszel arra a színészre, aki…”, ezután pedig javarészt felhőtlen  idézgetés következik ezekből a filmekből.

Az alábbi listában olyan színészeket/színésznőket szedtünk össze, akikre igazából egy bizonyos szerep miatt emlékszünk (mindamellett, hogy egyesek több tíz filmben is szerepeltek addigi karrierjük során), amelyet a szereplő valódi neve mellett vagy a film címével, vagy az általa megformált karakterrel kötünk össze.

Szóval, itt a lista:

 

10. Jaye Davidson
Karakter: Ra

MV5BMTQzMjA5OTQ4M15BMl5BanBnXkFtZTYwNzUyMjI3._V1._SY314_CR122,0,214,314_.jpgŐ alakította az 1994-es Csillagkapu egyiptomi főistenét. Természetesen nem igazi isten volt, hanem egy Goa’uld, akit az ókori egyiptomiak istenként tiszteltek. A Csillagkapu mellett még 3 filmben szerepelt, így a Csillagkapu sorozatba sem került be.

 

 


9. Carrie Henn
Karakter: Rebecca

MV5BMTI4OTY5Nzg5NV5BMl5BanBnXkFtZTcwMzM0ODEyMw@@._V1._SY314_CR128,0,214,314_.jpgKönnyebben emlékezhetünk rá, ha azt mondom, Ő volt az a (kicsit piszkos arcú) kislány, akit Ripley megmentett A Bolygó neve: Halál-ban. Ez volt az egyetlen szerepe, sem előtte, sem utána nem szerepelt filmben. Biztos van, aki azt mondaná, Ő nem is tekinthető színésznőnek, de mi mégis betettük a listára. Ez a kislány idén lesz 37 éves.

 

 


8. Anna Chlumsky
Karakter: Vada Margaret Sultenfuss

aaa.jpgŐ volt Macaulay Culkin szerelme az 1991-es My Girl – Az első szerelem c. aranyos kis filmben. A film folytatásában is főszereplő volt, az utóbbi években pedig főként sorozatokban volt látható.

 

 



7. Brandon Lee
Karakter: Eric Draven

MV5BMjAxNTE1NDkwM15BMl5BanBnXkFtZTYwNjk1NzU2._V1._SX214_CR0,0,214,314_.jpgBruce Lee fiát, az alig 28 évesen elhunyt Brandon Lee-t A hollóból ismerjük leginkább, amiben meggyilkolása után bosszúra szomjasan tér vissza. Halálát egy eltévedt golyó okozta, pont A holló forgatásán, 1993-ben.

 

 


6. Linda Blair
Karakter: Regan MacNeil

bbb.jpgLinda Blair játszotta azt a kislányt, akihez ki kellett hívni az Atyát Az ördögűző c. filmben, ugyanis megszállta a gonosz. A film még 1973-ban készült, pár évvel később a 2. része is elkészült, amelyben ismét szerepet kapott.

 

 


5. Jennifer Grey
Karakter: Frances

ccc.jpgŐ táncolta végig Patrick Swayze-vel a Piszkos táncot (Dirty Dancing). Azóta szerepelt több TV filmben és sorozatban is, de továbbra is ez a legismertebb szerepe.



 

 

4. Thomas F. Wilson
Karakter: Biff

MV5BMTYxNjAwNzI4NV5BMl5BanBnXkFtZTcwODY2OTEzMw@@._V1._SY314_CR2,0,214,314_.jpgAz egyik személyes kedvencem, a Vissza a jövőbe filmek Biffje sok vicces jelenet szereplője volt ebben a filmben. Természetesen az olyan beszólásai is még sokáig megmaradnak, mint a „Mit nézel fafej?”,  vagy éppen a „Nyuszi vagy, McFly?”. Karrierje során inkább sorozatokban szerepelt.

 

 

3. Mark Hamill
Karakter: Luke Skywalker

ddd.jpgSokak számára talán a legismertebb karakter a listán. A Csillagok háborúja filmek mellett sok sorozatban szerepelt és hasonlóan sok alkotáshoz kölcsönözte hangját Darth Vader fia.

 

 



2. Ralph Macchio
Karakter: Daniel LaRusso

MV5BMjExMjk0NTA5MF5BMl5BanBnXkFtZTcwMjM4MzU1Mw@@._V1._SY314_CR2,0,214,314_.jpgŐ volt az a srác a Karate Kölyök filmekben, akit Mr. Miyagi (azaz Pat Morita) tanított meg kerítést festeni, ami később a karatéban is hasznosnak bizonyult.

 

 




1. Paul Hogan
Karakter: Michael J. 'Crocodile' Dundee

eee.jpgA legismertebb szerepe természetesen a Krokodil Dundee filmekhez fűződik. Vagány fickó, aki ha valaki kést ránt vele szemben, Ő egy háromszor akkora tőrt húz elő. Bár nem városi, kedveli a zajládát is. A már 74 éves színész filmes termése nem túl bőséges, 9 filmben és 1 sorozatban szerepelt eddig.


Természetesen a lista nem teljes, akár egy újabb tízes listát is lehetne még készíteni, és a listán található nevek is csak a mi döntésünk alapján kerültek be, rendszert ne keressetek benne. Lehetne elvenni, hozzátenni, sorrendet módosítani, de ennek elvégzését már arra bízom, aki elolvassa a bejegyzést :)

10 komment

Címkék: lista szerepek alien csillagkapu darth vader swayze karakterek holló mcfly dirty dancing my girl hamill egyfilmes színészek paul hogan Ra

A bejegyzés trackback címe:

https://mozivandal.blog.hu/api/trackback/id/tr305044946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.28. 08:17:15

Mark Hammill igen kultikus a batman rajongók krében, mert a Batman: TAS-ban ő volt Joker hangja, és valami frenetikus.

Brandon Lee nem igazán jó ezen a listán, hiszen meghalt szegény, nem azért egyfilmes, mert tehetségtelen vagy ilyesmi.

Neki volt egy Bruce Lee életrajzi filmje az is jó volt egyébként.

A karatekölyök csak itthon kevésbé ismert azóta is filmez folyamatosan, volt saját sorozata is, meg egy-két emlékezetes cameo-ja is.

Krokodil Dundee mondjuk egy jó példa, mert ő nem is nagyon játszott másban azóta.

Pityka80 2013.01.28. 11:56:16

Mark Hamill esetében írtam is, hogy sok esetben csak a hangját adta egy alkotáshoz, elvileg több, mint 100 ilyen van, több is, mint amelyben "fizikailag" is megjelent.
Brandon Lee korai halála miatt valóban kicsit kilóg erről a listából, de mégis azért került be, mert a legtöbb ember csak A hollóból ismeri (meg onnan persze, hogy Bruce Lee fia).
Paul Hogan pedig szó szerint egyenlő Krokodil Dundee-val, kb. 4 évente szerepel valamiben, szóval nem is igazán erőlteti a filmezést :)

Dr_utcai_arcos 2013.01.28. 17:34:13

@doggfather: Bruce Lee élete as in a Sárkány?Az Jason Scott Lee volt.Brandon Lee-t pedig egyfilmesként említeni??Háát...Ha a kezdeti Lézer missziót nem is tekintjük, a Mint a tűz és a Leszámolás Kis Tokióban azért elég rendesen odaver!
(És nem felejtsük el Mark Hamillt Cock Knockerként :D:D)

Jin_Ke (Fotelkommandó) · http://fotelkommando.blog.hu 2013.01.28. 18:00:02

@Dr_utcai_arcos: Ahhoz képest, hogy hol és mennyiből forgatták, a Lézer misszió nekem tetszett :D A Rapid Fire alap, a Leszámolás meg kult, legalábbis a B filmek rajongóinak mindenképpen :)

Brandonnak is volt életrajzi filmje, de az dokumentumfilm volt, a legelterjedtebb akciófilm amiben próbálták bemutatni Bruce életét (meglehetősen pontatlanul), az meg a Sárkány-Bruce Lee élete volt Scott Lee-vel. Erre gondolsz te is.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.28. 19:14:29

@Dr_utcai_arcos: aucs tényleg, nem tudom, hogy miért tévedtem meg. :S

Pityka80 2013.01.28. 20:07:07

A "kicsi" Lee esetében valóban megemlítendő a Leszámolás Kis Tokióban, a másik kettő viszont az emberek többségének eszébe sem jutna (sajna nekem is csak a Mint a tűz ment volna kis gondolkodás után :S). Tudom, mea culpa...

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2013.01.28. 20:23:36

Ne vicceljünk már, Jaye Davidsonnak a Crying Game A filmje.

youcannotbeserious 2013.01.29. 11:33:05

Thomas F. Wilson szerepelt a Freaks and Geeksben, aminek egy sereg fiatal színész köszönheti a karrierjét.(lsd.: James Franco, Seth Rogen, Jason Segel) Abban is egy kőagy karaktert játszott, de én csíptem azt a részt, amikor az egyik geek anyjával kezdett el járni.Mondjuk nem miatta, hanem mert végig The Who számok szóltak az epizód alatt.

Pityka80 2013.01.29. 12:38:52

@youcannotbeserious: T.F. Wilson valóban játszott ebben a sorozatban, de Ő csak az első pár részben, míg az említett színészek főszereplők voltak és minden részben ott voltak. Egyébként játszott még egy rakat másik sorozatban is, pl: Jennifer Love Hewitt Szellemekkel suttogójában, szintén néhány rész erejéig...
Majd megkukkantom, mennyire volt jó a Freaks and Geeksben, de Biff karakterét nehezen tudja nálam felülmúlni :)
süti beállítások módosítása