De mi az a Mozivandál?


A Mozivandál filmkritikákat ír és kritikus filmekkel, reklámokkal, valamint előzetesekkel foglalkozik. (Akció/Thriller/Vígjáték/Horror/Dráma/ZS+) Korra, nemre való tekintet nélkül!

Friss kommentek

Mozivandál a Facebookon

Feedek

Res(et)ident Evil - Túlvilág

2010.10.09. 20:28 Jin_Ke (Fotelkommandó)

Nagyon ritkán fordul elő, hogy csalódom egy filmben. Ez nem azért van mert egy tálentum vagyok, egy jós, és a hollywoodi producerek nálam érdeklődnek a megjelenő filmjük kasszasikeréről, vagy bukásáról. Ennél sokkal egyszerűbb a történet. Csak olyan filmet nézek meg, ami valami oknál fogva az érdeklődési körömbe tartozik. És ha már érdekel, akkor szeretek utánajárni, már a forgatás alatt felreppenő hírfoszlányokat olvasgatni, bújom a fórumokat kritikákat és a többi.

Elkúrtam, nem kicsit, nagyon! Resident Evil Túlvilág 3D premier. VAÚÚÚ! Resident Evil, Mila Jovovich, Ali Larter, Zombik, 3D? Mi kell még? De most komolyan, beülsz a moziba, ölbe csapod a kis 5 literes popcornodat és másfél órán keresztül élvezed, ahogy a zombik agyveleje csöpög a szemüvegedről.

Majdnem. Oké, egy kicsit elszaladt velem a ló, mert az első három részben sem gyilkolták halomra a zombikat, de azért egy két jelenetben igen csak kitettek magukért a srácok. Azt azért lássuk be, hogy az első és második rész ott volt a toppon. A 3-ik már egy kicsit alulmaradt, de az utolsó képsor, ahol több száz Alice várta a harmadik részt, mint folytatást igen csak sokat ígért.

 

Egy szó, mint száz, marha izgatottan és nagy reményekkel ültem be a vetítésre. Csak sajnos elkövettem egy hibát, amiről, ott a mozi teremben, nézve a káming szúnokat még nem tudhattam, hogy hiba volt. Mint sok más filmmel ellentétben, most a vetítés előtt nem olvastam kritikákat, nem futottam át a fórumozók hozzászólásait.

Az első képsor egész pofásra sikerült, ahogy a kis tokiói csaj összeesik a járdán, majd zombivá válik és megtépi az első csókát, aki a közelébe megy. Kellően bizarr, jó megvilágítás, kis digitális effekt. Az ember elkezd fészkelődni és érzi, hogy belenyúlt a tutiba.

Aztán kőkeményen nyakon öntik jéghideg vízzel, ráadásul az igazán jeges fajtából. Elkezd „pörögni” a film és te egyre jobban azt érzed, hogy bizony kőkeményen ráfaragtál. Hogy miért?

Mert a film egy logikátlan, átgondolatlan gagyi, híg bélsár, amiben ha 10 percnyi értékelhető 3D volt akkor sokat mondtam. Előre is elnézést kérek a kijelentésemért, de aki elejétől – a végéig megnézte a filmet és elégedetten jött ki a moziból miközben azt mondta magának, hogy „ez igen, megérte kiadni a mozijegy árát”, az vagy nem látott még rendes filmet, vagy farkasok nevelték, esetleg annyira dekoncentrált volt, hogy ha egy csíkosra festett fadobozt is dobálhattak volna előtte, még azt is élvezte volna.

Azok számára, akik nem látták a filmet, csak egy pár szót szólnék. Várják meg, amíg kölcsönözhető lesz a tékákban. Moziba csak akkor menjenek el megnézni, ha mindenképpen 3D-ben szeretnék élvezni, de előre szólok, nem fognak hasra esni a meglepetéstől. A film felénél levettem a szemüveget, mert fájt tőle a szemem. Körülbelül 5 percig néztem így a filmet és fel sem tűnt, hogy nem 3D. Ez nem azért van, mert szemtengely ferdülésem van, vagy farkasvakságban szenvedek, hanem pusztán azért, mert ennyire komolytalan a 3D megvalósítása a filmben. A második és leginkább megfontolandó tanácsom pedig, hogy bármi történik is, bármit látnak a vásznon, vagy hallanak a szereplőktől, ne lepődjenek meg és ne akarják érteni.

Hogy mire számítsanak? Logikára semmiképp. Mila Jovovichról egyszerűen ordít, hogy már belefásult a Resident Evil-be és unja, mint vaddisznó a sárpakolást. Ali Larter hozza a középszintet. Wentworth Miller próbálkozik, de kevés sikerrel, bár úgy nehéz is kihozni valamit egy szerepből, hogy magának a szerepnek sincs semmi értelme, holott Chris karaktere elég sok lehetőséget tartogathatott volna de még ezt sem voltak képesek kiaknázni. A színészgárda csúcsa egyértelműen Boris Kodjoe akin tényleg látszik, hogy élvezi a forgatást, bár oscarra őt sem fogják jelölni a film kapcsán, de rajta legalább lehetett egy jót röhögni. A többi színész csak tölteléknek volt és ezt nem is akarták leplezni szerintem.

Ha lehetőség van rá, nehogy szinkronosan nézzétek meg, mert valami értelmiségi azzal a csodálatos ötlettel állt elő a magyar forgalmazónál, hogy Alice hangját Détár Enikő kölcsönözze. Abszurd élmény az biztos. Nem azért mert valami bajom van Détár Enikővel, hanem azért mert annyira illik a hangja Mila Jovovichoz, mint egy Kamaz hangja egy Smarthoz.

 

A sztori dióhéjban: Alice-ok (sokan) elmennek Tokióban az Umbrellat írtani, ott jól megszívatják őket, ezért egy db életben maradt Alice - az eredeti - útnak indul túlélőket keresni, de út közben ráakad Clair-e és elmennek Los Angelesbe, ahol találnak egy pár túlélőt és jól megpróbálnak életben maradni, na meg rátalálni Arcadia-ra, ami a kalózhíradás szerint egy steril övezet zombik nélkül.

 

Nem túl velős leírás ugye?  Pusztán csak azért ilyen vázlatosan írtam le a sztorit, mert pont ennyire bonyolult és változatos. Kifújt, ennyi.

 

Igaz, az akciójelenetek még megmenthették volna a filmet, de azok meg gagyibbak mint amiket bármelyik ZS kategóriás akciófilmben láthatunk. Kötélen rángatják az 50 kilós nőket és nekünk el kell hinnünk, hogy helyből fél csavart triplaszaltót ugranak. Ha nem lenne látványos, ahogy szánalmasan kapaszkodnak a kötélbe és tartja őket a heveder, de még ezt is lenyelném. De hogy a főgonosz Albert Wesker (Shawn Roberts)karaktere is annyira ötlettelen, mint egy rajzszög, az már elszomorító. Egészen konkrétan a Mátrix-ból ismert Smith ügynököt és a Penge kettő féregszájú Nomakját genetikailag keresztezték, aztán csókolom.

 

 A legborzasztóbb az egészben, hogy itt nem álltak meg az alkotók, hanem gyakorlatilag az egész filmet végiglopkodták. Van itt minden mi szem szájnak ingere: Mátrix, Penge, A sziget. Pedig nekem aztán ne mondja senki, hogy a R.E. sztoriban nincs több kreativitás és lehetőség….

 

 

Összegezve a filmet, egy összecsapott szar. Egy nulla.

10/2

 A két pontot is csak a filmzenék és Boris Kodjoe miatt kapja.

 

  

Figyelem az alábbiakban a film cselekménye és végkifejlete szerepelhet!

 

Egy pár sor, egy pár kérdés azokhoz, akik látták a filmet és esetleg tetszett nekik.

Amennyiben a lent felsorolt szituációkra, cselekményekre választ tudnak adni és megmagyarázni annak értelmét ígérem, Mekkáig futok magas sarkúban.

1.      Kezdjük körülbelül a film 10. percénél, amikor a menekülő helikopterben Alice-nak beadják a szérumot, ami semlegesíti a T-vírust, majd elmagyarázzák neki, hogy mostantól ős is egy egyszerű halandó. Ezután ugye lezuhan a helikopter, darabokra esik, méteres lángcsóvák törnek fel és minden szétrobban. Erre Alice mit csinál? Sértetlenül kisétál a roncsok közül és folytatja útját. WTF?

2.      Alice rátalál Clair-e Alaszkában aki úgy néz ki mint Tom Hanks a számkivetettben. Majd repülőre teszi és elindulnak L.A-be. A következő snitten Clair már úgy néz ki mint egy topmodell frissen sminkelve. Mégis hogy? Mivel? Hajtóműolajjal? WTF?

3.      Los Angeles. A csapat lemenekül a börtön tetejéről. Alice kiköti magát egy kötéllel majd a mélybe veti magát. Ez idáig oké. Majd felrobbantja az egész tetőt, de nem kispályás módjára, hanem úgy igazán, minden repül, mint gólya fos a levegőben. De akötél kitart! Amihez kikötötte, az nem robbant fel. Vajon mi lehetett az, mert ahogy én láttam egy halálosan egyszerű cső! WTF?

4.      Chris miért volt bezárva egy kalitkába? Az egész tetves városban nyüzsögtek a zombik milliószámra, de a csávót nem engedik ki, mert hát valaki bezárta. Fogalmuk nincs elkövetett-e valamit, de elengedni nem merik, mert veszélyes. WTF?

5.      Amikor lemennek a fegyverraktárba, két emeletnyi mélységben, akkor a raktár lépcsőházában miért nincs víz? Mélyebben vannak, mint a másik két emelet ahol mindent elöntött a víz, de a lépcsőház csont száraz. WTF?

6.      Egy marék egypennys pénzérme miért öl meg egy három méter magas baltás óriást, aki túléli, hogy telepumpálták ólommal egy H&K MP5- ből meg egy Glock-ból? WTF?

      Még órákig tehetnék fel ilyen kérdéseket, mert ezer számra vannak a filmben, de ezek azok a dolgok, amiket egyszerűen nem lehet megcsinálni egy ilyen költségvetésű produkciónál. Szerintem.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kritika mozi gagyi resident evil akciofilm ali larter zombik bena bukas mila jovovich resident evil tulvilag

A bejegyzés trackback címe:

https://mozivandal.blog.hu/api/trackback/id/tr702358766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása