De mi az a Mozivandál?


A Mozivandál filmkritikákat ír és kritikus filmekkel, reklámokkal, valamint előzetesekkel foglalkozik. (Akció/Thriller/Vígjáték/Horror/Dráma/ZS+) Korra, nemre való tekintet nélkül!

Friss kommentek

Mozivandál a Facebookon

Feedek

Asylum project Day 1 - Terminators, nincs megváltás (kritika?)

2013.01.21. 11:44 Jin_Ke (Fotelkommandó)

(Vigyázat, a szerző az őt ért élmények okán helyenként trágár kifejezéseket használhat)

Egy elcseszett baráti beszélgetés és eszmecsere eredményeképpen született meg az ötlet, hogy a hét utolsó napját ne egyszerű pihenéssel, hanem brutális agysorvasztással koronázzuk. Mivel filmbuzik egymás között hamar közös nevezőre jutnak megállapodtunk abban, hogy minden vasárnap végignézünk legalább egy Bollywoodi (ha nem tudod mit jelent hamar rájössz), vagy szuper ZS kategóriás filmet. Így született meg az Asylum projekt. 

Asylum stúdió

Nem tudom van-e még olyan ember filmes körökben, aki ne halott volna az Asylum stúdió munkájáról, de ha igen, akkor álljon itt nekik egy pár soros ismertető. Az Asylum stúdiót körülbelül úgy kell elképzelni, mintha Uwe Boll klónozta volna magát és összes alteregójával elkezdené fosni azokat a filmeket, amiket még ő maga is gyengének tart. Az Asylumos filmek nem egyszerű zs kategóriás filmek. A stúdió híres, de még inkább hírhedt szokása, hogy a legnagyobb kasszasikerekkel egy időben leforgatnak egy minimális költségvetésű vállalhatatlan szart, amiben szinte csak ismeretlen amatőr színészek, vagy régen lecsúszott B karegóriás színészek játszanak, majd ezeket a filmeket eladják bizonyos tv csatornáknak, illetve kiadják DVD-n. Ez önmagában még nem lenne olyan durva húzás, de az már mindenképpen, hogy a filmek címe általában csak egy-két betűvel tér el az eredetitől, sőt még a plakátok is néha megtévesztően hasonlítanak. Így születtek olyan filmek, mint a Transmorphers, I am Omega, Snake on a Train, Paranormal Entity, Almighty Thor, Titanic 2 (!) és a többi förmedvény. Ezen filmek költségvetése nagyon ritkán haladja meg a pár százezer dollárt és talán összesen két-három olyan filmjük készült, ami egy láda sör és két zsák chips mellett még éppen nézhető. Általában azonban a képlet úgy néz ki, hogy a figyelmetlen vásárló kiemeli a pár száz forintos dvd-k közül a fent említett címek egyikét, vagy véletlenül odakapcsol a film+-ra és meglepődik, hogy milyen friss filmek kerültek a képernyőre. Aztán jön a pofára esés. Egy jobb érzésű ember azonnal kikapcsolja a tv-t, majd felgyújtja és még a helyét is sóval hinti be. De nem úgy mi! Mi kemények leszünk...

 

Terminators - Nincs megváltás

Már a cím önmagában is erős kezdés, külön magyarázatra nem is szorul. Mindenkinek a saját fantáziájára bízom, hogy kitalálja mi lehetett az eredeti film, amit megerőszakoltak. Ezt a "filmet" 2009-ben mintegy 250 ezer dollárból készítette az Asylum, az eredeti film büdzséje 200 millió dollár. Kicsit erős a kontraszt, de sikerült tartani azt a metódust, hogy általában az eredeti költségvetés tíz százalékánál többet ne nagyon költsenek. A stábról teljesen fölösleges lenne beszélni, általában aki az egyik filmben színész az a másikban már operatőr, a harmadikban pedig rendező majd ugyanez ismételve oda-vissza. Aki ebből azt gondolja, hogy a film pont olyan csapnivalóan szar is lesz, az nem téved. 

terminators_large.jpgÚgy kéne kezdenem, hogy leírom a történetet és a film cselekményét, illetve pár szót a karakterekről, csak sajnos az a helyzet, hogy végignéztem egy 90 perces filmet úgy, hogy halványlila fingom nincs, hogy mi volt a sztori és hogy ki kicsoda és kivel volt. Egy belvárosi járdaszegélyen gőzölgő kutyaszart mívesebben körül tudnék írni, mint ezt a filmet. A filmben gyakorlatilag kétszer is végignyomják a stáblistát, egyszer az elején, egyszer a végén. Így a film nyitójelenete úgy alakul, hogy egy rohadt nagy és félelmetesen renderelt űrállomást mutatnak percekig, miközben fut a stáblista, majd egy űrhajó dokkol a bázisra. Itt állítod le először a filmet. Valami furcsát látok, ja igen, gyakorlatilag egy az egyben be van vágva egy jelenet a Star Warsból. Oké, ez kemény lesz. Folytassuk tovább. Egy vezérlőben két fickó parancsokat osztogat egy másik kigyúrt fickónak, aki üveges tekintettel néz valamit maga előtt. Hogy mit, az nem derült ki, mert kezelőszerveket nem raktak szerencsétlen fickó elé. Hamar kiderül, hogy ez a nagydarab csávó egy TR. Hogy ez egész pontosan minek a jelentése sosem derül ki, de gyanítom, hogy a Terminator rövidítése akar lenni. TR szépen feláll, majd átüti az egyik fickó testét úgy, hogy hátul jönnek ki a belei. A másik ettől megijed, majd öt másodperces késéssel kikocog a vezérlőből. Nem rohan üvöltve, hanem hátrafordul és szó szerint kikocog, majd egy folyosón megvárja, hogy utolérjék és meghal a személyzet többi tagjával együtt, akik hasonlóan nevetséges módon döglenek halomra. Eközben két fickó meg egy csaj, valahol egészen máshol, egy, a Különvéleményből lopott kijelző előtt beszélgetnek arról, hogy mi történhetett a bázison, mert, hogy onnan senki nem válaszol semmire. Nem telik el két perc máris több ezer űrhajó tart a föld felé terminátorokkal a fedélzetükön. Nem gondolták túl a dolgot egyébként, mindegyik terminátor ugyanúgy néz ki és ugyanazt a pisztolyt (!) használja. Na, a lényeg, hogy kiderül, ez a három szerencsétlen egy földi bázisban beszélgetnek, egészen addig, amíg egy terminátor rájuk nem robbantja az ajtót és hülyére nem lövi őket. Az ajtórobbantás egy külön posztot megérne, paintben különbet rajzolok. Mindegy, ne akadjunk fel apróságokon, mert sosem érünk a végére. A következő snitt, hogy (mint később megtudjuk) egy Los Angeles melletti kisvárosban ismeretlen emberek beszélgetnek dilettáns módon, majd bomba csapódik a mögéjük vetített fővárosba. Itt hangzanak el nullpulzussal olyan dialógusok a seriff és a főszereplő csaj között, hogy " Úristen ez mi volt?", "Nem tudom, de minden rendben lesz", "Ugye minden rendben lesz?", "Menj haza".


SERIFF_1.jpgA filmre általánosságban jellemzőek ezek a bugyuta párbeszédek, amiknél még a német hangalámondásos szinkronok is élvezetesebbek voltak. Innen beindul a történet, ami abból áll, hogy egy teljesen indokolatlanul összetalálkozó csapat elkezd menekülni a terminátorok elől és közben logikátlannál logikátlanabb jelenetek követik egymást a seriff pedig végig úgy értetlenkedik, mint egy hároméves hülyegyerek, aki két összetett szót nem tud megérteni. Az a jó a filmben, hogy egyik szereplőhöz sem lehet kötődni, mert egyrészt annyira szarul játszanak, hogy nézni is rossz, másrészt bármelyik pillanatban random módon megölhetik és meg is ölik őket. Gyakorlatilag ezt az egy pozitívumot tudom felhozni a Terminators javára. A film fájdalmasan szar, de vannak benne óriási részek, mint amikor az egyik TR a földbe vág egy vasrudat, aminek nekiszáguldva egy dzsip darabokra esik és elrepül. Más kérdés, hogy három snittel később ezt a TR-t miért tudják egy mezei teherautóval elütni? Az is érdekes, hogy amíg az egyik ember gerincét egy ütéssel kitépik, addig a másikkal miért verekszik egy percen keresztül úgy, hogy a humanoid ellenfél még csak meg sem sérül? Óriási. Arról nem is beszélve, hogy a "sztori" szerint egyenként vadásszák le az embereket és közben meg bejelentik (asszem rádión keresztül), hogy Washingtont, New Yorkot, meg minden nagyobb milliós várost már megsemmisítettek. Azért az meló lehetett nem? Az is egy megfejthetetlen rejtély, hogy amikor egy robot mellett beszél valaki, akkor az miért visszhangzik. Tényleg. Na de nagyon eltértem a tárgytól, ugyanis az elcseszett csipet csapat rájön, hogy miként lehetne a terminátorokat kinyírni. Fel kell menni az űrbe és le kell őket állítani a bázison. Ezt az ötletet egyébként egy újonnan csatlakozott tag adja, aki valószínűleg John Connor akarna lenni és egy olyan fegyverrel rohangál, ami egy lövésre megbénít egy terminátort. Ez a puska egyébként rohadt nagy és pontosan úgy néz ki, mint amivel jobb helyeken lézerharcot játszanak. Az gondolom már mindenki számára tisztán látszik, hogy az élethű ábrázolásra nagy ívben szarnak, de ezt csak megerősíti, hogy ezzel a stukkerrel úgy hadonászik a fickó, mint egy evőpálcikával. De legjobb mégis az, amikor az egyik szerencsétlen percekig cipel egy kicsinyített PB gázpalackot, amiben űrhajó üzemanyag van (!) és kihangsúlyozzák milyen rohadt nehéz, mert majd beszarik alatta. Majd az egyik jelenetben a srác kicsit kiesik a szerepből, mert a palack nyakánál fogva csuklóból kitartja a cuccot. Na, de megint leragadtunk apróságokon. Ez a rakás hülye szerez egy űrhajót, majd felmennek az űrbe, ahol kiderül, hogy a sheriff egy robot, de ő ezt idáig nem tudta, mert új fejlesztés eredménye és így emlékekkel felvértezve élte az életét, evett, ivott, hugyozott, maszturbált. Ez is egy átgondolt jelenet.

TR.jpg Természetesen az űrbázison is vannak TR-ek és itt is gyilkolják akit lehet. A nagy harc közepette azt látjuk, hogy minden terminátor lebénul és az űrhajó összes energiája egy kapszulába vezet. Azt a helyiséget ahol a kapszulák vannak, sőt a kapszulákat is egy az egyben lenyúlták az eredeti Terminator Salvationből. Nem kell sokáig gondolkodni, hogy mi a tökömet rejt az a kapszula, ami az összes energiát elnyeli, mert két másodperc múlva már robban az üveg és kiszabadul egy gigarobot, ami gondolom a legfaszább terminátor lehet. Itt már szinte előre borítékoltuk, hogy őrületes kaszabolás veszi kezdetét és mindenki megdöglik. De nem, kurvára nem!

A terminátor fél perc után kiesik az űrhajóból a sheriffel együtt. És erre a jelenetre gyúrtak percekig, eszem megáll. Sikítva röhögtünk, amikor Lugi barátom a következőt mondta: " Ennél már csak az lenne jobb, ha lenne egy kibaszott nagy ON/OFF kapcsoló, amivel mindent lekapcsolnak". A következő snitt, hogy az egyik csaj, aki egyébként összesen öt percet szerepel a filmben egy hullával beszélget, majd elsírja magát, a másik, a főszereplő csaj, meg sétál a folyosón és meglát egy kapcsolót. Mi van ráírva a kapcsolóra? "Központi TR leállító". Lekapcsolja és kész. Vége. Ennyi a film. 

Most erről írjak összegzést? Minek? Miről? Egy fos az egész. Erre nem mondjuk, hogy annyira szar, hogy már jó. Ez csak simán szar. Nincs történet, nincsenek karakterek, nincs eleje és nincs vége. Nem kérek elnézést azért mert spoilereztem és előre "lelőttem a poént", mert nem hiszem hogy  van még rajtunk kívül valaki aki mostanában meg akarná nézni ezt a filmet. IMDB-n is 2.1-et kapott, nem véletlenül.

Értékelés 1/10. 

 

4 komment

Címkék: kritika akciófilm Zs Asylum Schwarzenegger Megváltás Terminátor terminators Asylum movie Asylum film Asylum studio Terminator Salvation Terminator 4 Nincs megváltás TTerminátor megváltás Zs kategória terminátor kritika terminators kritika

A bejegyzés trackback címe:

https://mozivandal.blog.hu/api/trackback/id/tr595023500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.21. 17:57:51

tedd már át az egészet sorkizártra lécci ha lehet, mert így zavaró olvasni (lehet csak nekem, akkor bocsi).

Jin_Ke (Fotelkommandó) · http://fotelkommando.blog.hu 2013.01.21. 18:16:44

@doggfather: valahol zavar van az erőben, mert nálam sorkizárt :(

Orszag 2013.01.27. 02:06:16

Basszus, az űrcsaták effektjeinek háromnegyedét a Freelancer játékból vették, állítom.
süti beállítások módosítása