De mi az a Mozivandál?


A Mozivandál filmkritikákat ír és kritikus filmekkel, reklámokkal, valamint előzetesekkel foglalkozik. (Akció/Thriller/Vígjáték/Horror/Dráma/ZS+) Korra, nemre való tekintet nélkül!

Friss kommentek

Mozivandál a Facebookon

Feedek

Erőnek erejével - a nyugdíjas terminátor újra akcióban - kritika

2013.01.22. 22:49 Jin_Ke (Fotelkommandó)

Közel tíz évet vártunk arra, hogy Schwarzenegger végre észhez térjen és miután politikusként körberöhögtette magát, visszatérjen ahhoz, amihez ért is. A két Expendables filmet ne vegyük ide, kellemes volt mindkét cameoja, de az a buli nem csak róla szólt. A The Last Stand, amit megint sikerült szép magyarra lefordítani (Erőnek erejével) viszont csak az övé.

the-last-stand-schwarzenegger-poster-small.jpg Amikor először hallottam a filmről kicsit fogtam a fejem. Kis költségvetésből, egy idáig csak Dél-Koreában elismert rendező kezébe adnak egy olyan amerikai filmet, ami az egyik legnagyobb B kategóriás akcióveterán nagy visszatérése lehet? Merész húzás, arról nem is beszélve, hogy sokan már az öreg Terminátor kora miatt is szkeptikusak a filmmel szemben. Nagy rajongója vagyok az öregnek, de bevallom én sem voltam éppen optimista és már előre szégyelltem magam, hogy lehúzok egy olyan filmet amire már évek óta várok. De nem kell beszarni emberek, Jee-woon Kim nevetséges 30 millió dollárból olyat tett le az asztalra, hogy azt még John Woo is megirigyelné. A The Last Stand egy teljesen korrekt másfél órás akciómozi és nem okoz csalódást. 

A történetről röviden

Ray Owens (Schwarzenegger) volt Los Angeles-i drogügyes egy szerencsétlen akció után úgy dönt, hogy seriffként vigyáz egy poros határváros, Sommerton Junction rendjére. Sommertonban az égvilágon semmi nem történik, ha egy légy elfingja magát a villanypóznán, az már hírértékű esemény. A szopóroller egyik pillanatról a másikra gurul be a városba (szó szerint), ugyanis Gabriel Cortez (Eduardo Noriega) aki a legnagyobb drogbáró Escobar óta, elképesztő vakmerőséggel megszökik az FBI rabkonvojából. Vérszomjas zsoldosok segítségével tör a mexikói határ felé, akiket a kegyetlen Burrell (Peter Stormare) vezet, amíg Cortez egy közel ezer lóerős autóval próbál utat törni magának Mexikóig.

Színészek a vásznon?

PHwL8tK7p0x1zy_2_m.jpg

A sztori bőven elég egy átlagos akciómozira, kicsit sablonos, de használható. Ahhoz képest, hogy a forgatókönyvíróknak és Jee Kimnek is ez az első egész estés tengerentúli filmje olyan szépen vezetik és csavarják a történetet, hogy majdnem elhisszük, hogy különleges. Pedig nem. Viszont a színészeken látszik, hogy otthon érzik magukat a szerepükben. Mindenki jól hozza a karakterét, még a változatos mimikával hadilábon álló Arnoldnak is volt egy értékelhető drámai jelenete. Forest Whitaker szokásához híven brillírozik a képernyőn és John Bannister ügynök szerepében olyat alakít, hogy egy időre még azt is hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy Schwarzenegger miatt ültünk be a moziba. Johnny Knoxwille szerződtetésért mindenképpen jár egy pacsi, remekül játssza a hivatásos hülyét, talán nem véletlenül. Az igazi B kategóriás filmek rajongóinak pedig kellemes meglepetés lehet Luis Guzmán jelenléte is. Peter Stormare istenien játssza a g*cit, Eduardo Noriega kicsit gyengébb a drogbáró karakterben, de amennyit a vásznon van, arra éppen elég.

 Látvány

Az akciójelenetek korrektek, kevés CGI, jó kaszkadőrmunka, a vágás és a fényképezés tökéletes. Schwarzi néha meglepően fiatalosan mozog és azért még mindig elhiszem róla, hogy egy pofonnal kiütné a fejem a füleim közül. Persze a kora miatt a vásznon is kapja az ívet, de szerencsére nem esnek túlzásba. Aki egy 2013-as akciófilmtől komoly látványvilágot vár annak sem kell csalódnia, van itt minden mi szem szájnak ingere. Autósüldözés, fröcsögő vér, lerobbanó végtagok.

Összegzés

A The Last Stand egy vállalható és igenis szerethető akciófilm. Sok amerikai kritikus húzta rá a száját, de szerintem kellemes meglepetés a film. Tele van jó pillanatokkal, kiváló karakterszínészekkel és olyan beszólásokkal amik akkor és ott ütnek a filmben ahol és amikor kell. Nem lepődnék meg, ha az "Iskolabusszal bazdmeg?" szállóigévé válna a film után. Elég vegyes volt a közönség a moziban mind kor, mind pedig nem tekintetében, de egyes jeleneteken mindannyian sikítva röhögtünk. Vannak logikátlan húzások a filmben, nem is kevés. Legyen szó akár kifogyhatatlan tankról, vagy arról, hogy valaki, akit kiváló lövésznek állítanak be miért nem talál el pisztollyal egy házat, egy olyan csaj akit meg újoncnak szántak, miért lő úgy egy mesterlövész puskával mint Bob Swagger. Annyi baj legyen, az Expendablesnek százszor többet néztünk el. Az "új Schwarzi film" ettől még jó. Rohadtul jó!

Kiknek ajánlom a filmet? Schwarzenegger rajongóknak, akció-vígjáték kedvelőknek, sőt még olyan szentségtörőknek is akik csak azért ülnek be a moziba, mert unatkoznak.

Hogy kiknek nem ajánlom? Hülye kritikusoknak :)

Értékelés: 10/8

 

1 komment

Címkék: kritika film premier filmkritika hollywood akciófilm Arnold Schwarzenegger Schwarzenegger Peter Stormare The Last Stand Erőnek erejével kritika Johnny Knoxwille Erőnek erejével Forest Whitaker Luis Guzmán The Last Stand kritika

A bejegyzés trackback címe:

https://mozivandal.blog.hu/api/trackback/id/tr675036681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.21. 14:15:48

tényleg jó kis film, semmivel se egyszerűbb, mint az exkormányzó korábbi filmjei.
süti beállítások módosítása