De mi az a Mozivandál?


A Mozivandál filmkritikákat ír és kritikus filmekkel, reklámokkal, valamint előzetesekkel foglalkozik. (Akció/Thriller/Vígjáték/Horror/Dráma/ZS+) Korra, nemre való tekintet nélkül!

Friss kommentek

Mozivandál a Facebookon

Feedek

Túl a milliárdon, azaz gigantikus mozibevételek!

2013.01.24. 18:56 Pityka80

01.jpgA mozibevételeket böngészve láthatjuk, hogy egyre több a kiemelkedően sok bevételt jegyző filmek száma. Pár évvel ezelőtt még csak 4 film volt, amely átlépte az 1 milliárd dolláros bevételi határt, jelenleg ezen filmek száma már 14 (a Baljós árnyakat is beleszámolva). Fájlcserélők ide, FTP oldalak oda, a milliárdosok köre egyre csak bővül. Az említett 14 „milliárdos” filmből 8 az elmúlt 3 évben került a mozikba. Hollywood bevétele pedig minden évben több tíz milliárd dollár.

Vannak olyan filmek, amelyek folytatása is 1 milliárd dollár feletti bevétellel büszkélkedhet, lásd A Karib-tenger kalózai, vagy éppen Christopher Nolan Batman filmje. Ez a lista pedig csak bővülni fog a következő 2 évben, hiszen olyan filmek érkeznek majd, mint az Avatar 2, a Bosszúállók 2, a Transformers 4, vagy éppen A Kari-tenger kalózai 5. része. Érdekes, hogy az animációs filmek közül ezt az 1 milliárdos lécet csak a Toy Story 3 tudta megugrani, mindezt úgy, hogy az előző 2 rész összesen nem tudott ennyi bevételt felmutatni.

Az Avatar (2,78 milliárd), valamint a már 16 éves Titanic (2,18 milliárd) pedig 2 milliárd dollár fölé tudta feltornászni ezt a számot (hozzá kell tenni, hogy erre az utóbbinak szüksége volt a tavalyi 3D-s bevételekre is), de hogy a 3 milliárd elérhető-e a közeljövőben, arra a választ valószínűleg az Avatar 2 fogja majd megadni nekünk.

De miért is lehet a mai filmeknek ekkora bevétele?

Elsőként megjegyzendő, hogy a legtöbb országban a jegyárak emelkednek, tehát még valamivel kevesebb eladott jegy mellett is több a bevétel. Aztán ott a 3D, amelyre egyre több ember kíváncsi, emellett a 3D-s filmekre a jegyek 1,5-2x többe kerülnek. Végül ne felejtkezzünk el a marketing bevételekre gyakorolt jótékony hatásáról sem, hiszen egy jó reklám, sok-sok plakát, és/vagy egy jó előzetes sokat dobhat az eladott jegyek számán (mindamellett persze, hogy ezek kiadást is jelentenek).

02.jpg

Természetesen nem mindenkinek sikerül sok pénzt keresnie Hollywoodban sem, hiszen vannak olyan stúdiók, amelyeknek nem minden év hoz csúcsbevételt, bizonyos filmek (talán a sok milliárdos film miatt is) kevesebbet hoznak, mint amire a készítők számítanak, és persze vannak olyan színészek is, akik rossz szerepválasztásuknak köszönhetően egyre kevesebbet keresnek, vagy egyre kevésbé keresik meg őket a stúdiók komolyabb szerepekkel.

Egy film mozibevétele mellett természetesen ott kell lennie a gyártási költségnek is, hiszen ezek elválaszthatatlanok, ugyanis a haszon a legfontosabb minden filmstúdió számára. De ez már egy másik téma…

Szólj hozzá!

Címkék: avatar költségvetés batman bevétel titanic hollywood toy story 3 bosszúállók Transformers 4 bosszúállók 2 cristopher nolan .karib tenger kalózai Avatar2

A bejegyzés trackback címe:

https://mozivandal.blog.hu/api/trackback/id/tr735041456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása